Využití jasového analyzátoru pro kvantifikaci umělého světla v nočním prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá rušivým osvětlením a jeho měřením, především pomocí jasových analyzátorů. Zejména zde je položen potřebný teoretický základ pro návrh měřící metodiky rušivého osvětlení, respektive závojového jasu oblohy. Toto obnáší především dělení rušivého osvětlení a jeho projevů, popis dopadů rušivého osvětlení na životní prostředí, vybrané organismy a na lidský organismus. Taktéž jsou zde popsány biologické mechanismy lidského těla, které jsou světlem jako takovým ovlivněny. Pozornost je věnována i veřejnému osvětlení, jeho členění a metodám omezování rušivého osvětlení, jakožto i metodám měření jasu a jasovým analyzátorům. V neposlední řadě je také provedeno měření noční oblohy pomocí jasového analyzátoru LumiDISP a následné vyhodnocení dat pomocí navržené metody.
This diploma thesis deals with obtrusive light and its measurement, especially with the help of luminance analyzers. In particular, the necessary theoretical basis for the design of a measuring methodology for obtrusive light or veil brightness of the sky is laid here. This mainly includes the division of obtrusive light and its manifestations, a description of the effects of obtrusive light on the environment, selected organisms and the human body. Also described herein are the biological mechanisms of the human body that are affected by light as such. Attention is also paid to streetlights, its classification and methods of reducing obtrusive light, as well as methods of measuring brightness and brightness analyzers. Last but not least, the night sky is also measured using the LumiDISP luminance analyzer and subsequent data are evaluated using the proposed method.
Description
Citation
NOVÁK, F. Využití jasového analyzátoru pro kvantifikaci umělého světla v nočním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Využití jasového analyzátoru pro kvantifikaci umělého světla v nočním prostředí. S posudky seznámili komisi vedoucí práce doc. Baxant a oponent Ing. Motyčka. Student reagoval na otázky oponenta. V diskuzi reagoval student na dotazy Ing. Paara a Ing. Bátory.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO