Hodnocení oslnění exteriérových osvětlovacích soustav

No Thumbnail Available
Date
Authors
Rampák, Dominik
ORCID
Advisor
Škoda, Jan
Referee
Baxant, Petr
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Dôležitým ale často opomínaným faktorom pri návrhu osvetľovacích sústav je oslnenie. Tento parameter môže výrazne ovplyvňovať ľudský biorytmus, spôsobovať pocit nepohody a v najhoršom prípade až oslnenie vodičov, ktoré môže viesť k dopravným nehodám. Preto je nevyhnutné aby sa pri návrhu osvetľovacích sústav uvažovalo aj s oslnením, konkrétne s hodnotou prahového prírastku. Práca je zameraná na hodnotenie oslnenia spôsobeného exteriérovými osvetľovacími sústavami a porovnanie využiteľnosti rôznych objektívov pri zisťovaní prahového prírastku pomocou jasového analyzátora. Pre lepšie pochopenie celej problematiky je v práci popísaný spôsob akým ľudské oko vníma svetlo, na čo nadväzuje definovanie oslnenia a jeho rozdelenie. Následne je v práci uvedený podrobný postup výpočtu prahového prírastku na komunikácii, ktorý slúži ako podklad k praktickej časti. Praktická časť práce je venovaná experimentálnemu meraniu exteriérovej osvetľovacej sústavy na ulici Technická za budovou VUT FEKT T12. Na zachytenie scény je využívaný jasový analyzátor a program LumiDISP, pričom na zachytenie scény sú použité 3 rôzne objektívy. Výstupom tejto práce sú hodnoty prahového prírastku získané pomocou 4 spôsobov merania (3 objektívov) a následné porovnanie vhodnosti využitia jednotlivých objektívov na zisťovanie oslnenia. Pre doplnenie je vytvorená simulácia meranej osvetľovacej sústavy v programe Relux a následné porovnanie výsledkov s nameranými hodnotami.
Glare is an important, but often overlooked parameter in lighting systems design. This parameter can significantly affect human biorhythm, causing a discomfort or in the worst cases it can dazzle drivers, which can lead to car accidents. Therefore, it´s necessary for lighting designers to consider glare in their designs, specifically threshold increment value. This thesis focuses on glare measurement caused by exterior lighting systems and comparison of usage different types of camera lens for threshold increment measurements with luminance analyser. For a better understanding of the whole issue, there is a part describing how human eye perceives light, which is followed by definition and division of the glare. Afterwards, there is part describing calculation procedure of the threshold increment, which serves as a basis for the practical part of the thesis. Practical part of the thesis is dedicated to experimental measurement of glare from exterior lighting system on Technická street, right behind VUT FEKT T12 building. The measurement is done using luminance analyser and the LumiDISP program, while 3 lenses are used for the measurements. The output of this thesis are values of threshold increment obtained by using 4 different methods (3 lenses) and subsequent comparison of the suitability of the lenses for the glare measurements. To supplement, a simulation of the measured lighting system in the Relux program and a subsequent comparison of the results with the measured values are performed.
Description
Citation
RAMPÁK, D. Hodnocení oslnění exteriérových osvětlovacích soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Václav Vyčítal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Hodnocení oslnění exteriérových osvětlovacích soustav. S posudky seznámil komisi vedoucí práce Ing. Škoda. Student odpovídal na otázky oponenta správně a objasnil svůj postup v průběhu zpracování práce. S dalšími dotazy vstoupili do diskuze Ing. Morávek a doc. Katovský. Student srozumitelně vysvětlil problematiku odkázáním se požadavky vycházející z normy. Student následně vysvětlil i doplňující otázku Ing. Vyčítala, která se týkala se použitého softwaru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO