Extrakce parametrů pro výzkum interpretačního výkonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Rozdílné interpretace stejné skladby se mohou mezi sebou zásadně lišit. Nejen skladatel a noty definují posluchačův hudební zážitek, ale i charakteristická interpretace je integrální částí hudebního díla. Pro objektivní analýzu interpretačního výkonu jsou parametry rozděleny do čtyř tříd – z hlediska času (tempa), hlasitosti (dynamiky), témbru a výšky tónu. Každý parametr nebo jejich kombinace může ovlivnit výsledný unikátní charakter interpretace. Extrakce parametrů pro výzkum interpretačního výkonu je jedno z komplikovaných témat stojící na pomezí oblastí analýzy interpretačního výkonu a získávání informací z hudby. Předložená práce shrnuje poznatky a metody z obou oblastí. Pro výzkum byla vytvořena databáze, která obsahuje 31 nahrávek jedinečných interpretací 2. věty Lento Smyčcového kvartetu č. 12 F dur (1893) českého romantického skladatele Antonína Dvořáka (1841–1904).
Different music performances of the same piece may significantly differ from each other. Not only the composer and the score defines the listener’s music experience, but the music performance itself is an integral part of this experience. Four parameter classes can be used to describe a performance objectively: tempo and timing, loudness (dynamics), timbre, and pitch. Each of the individual parameters or their combination can generate a unique characteristic performance. The extraction of such objective parameters is one of the difficulties in the field of Music Performance Analysis and Music Information Retrieval. The submitted work summarizes knowledge and methods from both of the fields. The system is applied to extract data from 31 string quartet performances of 2. movement Lento of String Quartet no. 12 F major (1893) by czech romantic composer Antonín Dvořák (1841–1904).
Description
Citation
LABOROVÁ, A. Extrakce parametrů pro výzkum interpretačního výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (místopředseda) MgA. Mgr. Ondřej Jirásek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Mgr. Tomáš Staudek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázka oponenta: Upřesněte, jakým způsobem se provádí CQT (Constant-Q Transformace) a popiště souvislost CQT s výpočtem chroma parametrů. Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO