Odstraňování šumu v obraze pomocí metod hlubokého učení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá srovnáním metod odstranění šumu pomocí hlubokého učení a jejich implementací. V posledních letech se ukázalo, že k trénování konvolučních neuronových sítí není nutně potřeba mít párová data, tedy zašuměné a bezšumové obrázky, ale pro některé aplikace stačí pro odstranění šumu pouze ty zašuměné. Metodami uvedenými v této práci lze účinně odstranit např. aditivní Gaussovský šum a lze dosáhnout lepších výsledků než užitím některých statistických metod, které se pro odstranění šumu aktuálně používají.
This thesis focuses on comparing methods of denoising by deep learning and their implementation. In the last few years, it has become clear that it is not necessary to have paired data, as for noisy and clean pictures, to train convolution neural networks but it is sufficient to have only noisy pictures for denoising in particular cases. By using methods described in this thesis it is possible to effectively remove i.e. additive Gaussian noise and what more, it is possible to achieve better results than by using statistic methods, which are being used for denoising these days.
Description
Citation
STREJČEK, J. Odstraňování šumu v obraze pomocí metod hlubokého učení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Harabiš sa dotázal na typ šumu v datasete; vhodnosť zovšeobecnenia algoritmu súčasne na iné typy šumu; uviedol poznámky k obrázku a citáciam. Doc. Kolářová sa dotázala na vysvetlenie grafu uvedeného v práci. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO