Koncepční návrh letounu s elektrickým pohonem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem koncepce nového letounu s elektrickým pohonem dle zadání firmy Evektor, spol. s r.o. V první části jsou podrobněji zpracována statistická data malých letounů s různými typy pohonů a je uvedeno jejich vzájemné srovnání. V následující části se práce soustředí na zadané parametry a požadavky pro návrh letounu. Na předchozí navazuje nejdůležitější část práce, kterou představuje optimalizace křídla pro použití na letounu a analýza jeho parametrů. Poté je rozebrána problematika předběžného ověření letových výkonů, stejně tak určení návrhových rozměrů letounu a navazující hmotový rozbor s uvážením rozboru rozmístění bateriových článků. V rámci hmotového rozboru je uvažováno několik různých typů letové konfigurace. Závěrečná část obsahuje zhodnocení optimalizačního a návrhového procesu.
The master’s thesis deals with conceptual design of a new electrically powered aircraft as assignment for Evektor, s.r.o. company. In the first part of thesis there is more detailed elaboration of small aircraft statistics and their comparison. Thesis then concentrates on assigned parameters and requirements for design. Next section continues with the most important part of thesis, which is optimization of wing used for aircraft design and also analysis of its characteristics. The problematics of preliminary verification of flight performances as well as aircraft dimension design and follow-up weight analysis with consideration of power cells placement is described thereafter. A few different flight configurations is taken into consideration within weight analysis. Final part contains evaluation of optimization and design process.
Description
Citation
ŠEVČÍK, I. Koncepční návrh letounu s elektrickým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Miroslav Pešák (člen) Ing. Robert Theiner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Kolik procent výkonu motoru je uvažováno pro ustálený horizontální let letounu? Jak by se změnil dolet letounu při uvažované maximální přední a zadní centráži letounu? Obě otázky student zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO