Vodík jako perspektivní nosič energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Vodík se v posledních letech stává nedílnou součástí moderní energetiky. Ačkoliv je ve vodíkové energetice ještě hodně nevyřešených překážek a technologických nedostatků, očekává se, že jeho význam v dalších letech ještě více poroste. Tyto skutečnosti se staly motivací pro napsání této práce. Tato bakalářská práce se zabývá vodíkem jako médiem pro akumulaci a přenos energie. Rešeršně jsou zpracovány jeho vlastnosti, skladování, výroba a využití. V této práci jsou popsány a po-rovnány různé způsoby dlouhodobé akumulace energie, které se v současnosti používají. Představeny jsou rovněž dohledatelné vodíkové pilotní projekty.
In recent years hydrogen has become an integral part of modern energetics. Although there are still many unresolved barriers and technological shortcomings in hydrogen energetics, its importance is expected to grow even more in the coming years. These facts were the motivation for writing this thesis. This bachelor thesis deals with hydrogen as a medium for energy storage and transmission as well as research about its properties, storage, production and use. In this thesis are described and compared various methods of long-term energy storage that are currently used. Presented are various traceable hydrogen pilot projects.
Description
Citation
PINKAS, M. Vodík jako perspektivní nosič energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
Ing. Petr Kracík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Student odprezentoval obsah své bakalářské práce. Student odpověděl dotaz oponenta práce. Byly položeny tyto doplňující dotazy: Vysvětlete co znamená, že při spalování vodíku nevznikají emise. Jaký vliv na výhřevnost směsy má přimíchání vodíku do zemního plynu. Co je to tzv. šedý a zelený vodík? Tyto otázky byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO