Návrh stykače VN pro trakční účely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V úvodu práce je analyzován systém trakčního obvodu, s různými druhy elektrických přístrojů. Jsou popsány výkonové elektrické obvody v trakci, jejich zátěže a typy používaných stykačů. Normativní požadavky kladené na stykače používané v trakci shrnuje kapitola drážních norem. Následuje literatura věnující se teorii spínání proudu a konstrukci reálných elektrických přístrojů. Na jejich základě je zpracována metodika projektování VN stykače v trakci podle požadavků uživatele a norem. Praktický návrh stykače se zaměřuje na výpočet a numerickou simulaci elektrodynamických sil, simulaci oteplení a mechanismus přístroje.
In the introduction a traction circuit is analyzed with different types of electric devices. The thesis describes power railway electric circuits, their loads and types of used contactors. Railway standards chapter summarizes requirements of standards for railway contactors. Follows literature focusing on power current switching and power switching devices design. Based on previous, a design procedure is developed for railway MV contactor in accordance with end-user and standards requirements. Thesis closes with pre-designing a railway contactor by calculating electrodynamic forces, heatflow and mechanical components.
Description
Citation
PALA, L. Návrh stykače VN pro trakční účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student představil svoji práci na téma Návrh stykače VN pro trakční účely. Uvedl zadání a motivaci závěrečné práce. Následně popsal teoretický popis řešené problematiky. Na obrázcích a průběhu tahových charakteristik komentoval návrh mechanismu stykače. Popsal součtové diagramy a tahové charakteristiky pružin. Ukázal a okomentoval průřez navrhovaného stykače. Dále ukázal princip a výsledky ověření silových a tepelných účinků. Poté porovnal výsledné teploty v přístroji. Následně popsal výsledky ověření izolačních vlastností. Student zodpověděl všechny otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO