Posouzení bezpečnosti obráběcího centra NHX5500 DMG MORI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje legislativním požadavkům na provoz strojních zařízení na území České republiky a Evropské unie. Zabývá se analýzou technických norem strojních zařízení, konkrétně obráběcích center. Z toho vychází analýza rizik obráběcího centra NHX 5500 DMG Mori Výsledkem práce je minimalizace zjištěných rizik a splnění právních požadavků stavu provozovaného obráběcího centra.
The diploma thesis deals with legislative purposes for the operation of machinery in the Czech Republic and the European Union. It deals with the analysis of technical standards of machinery, specific machining centers. The analysis of the risky machining center NHX 5500 DMG Mori is based on this. The result of the work is the minimization of ongoing risks and meeting the legal requirements of the state of the operated machining center.
Description
Citation
NOVOTNÝ, P. Posouzení bezpečnosti obráběcího centra NHX5500 DMG MORI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student v úvodu prezentace představil obráběcí stroj NHX5500 od firmy DMG MORI a jeho využití v konkrétní aplikaci, která byla posuzována. Dále student prezentoval odhad rizika, kde specifikuje normu, podle které riziko posuzuje a popisuje další formality formuláře. Závěrečná část prezentace je věnována popisu postupu pro minimalizaci rizika a zhodnocení dosažených výsledků. Na otázku: “Jaký je rozdíl v požadavcích na bezpečnost nového stroje a bezpečnost provozovaného stroje?“ Student představil výčet směrnic, podle kterých se musí konstrukce nového stroje řídit. Vysvětlete rozdíl mezi rizikem a nebezpečím. Student porovnal tyto pojmy a vysvětlit terminologii. Jaká nebezpečí hrozí od právě obrobeného obrobku? Jaká nebezpečí hrozí při čištění stroje? V obou případech student odpovídá bodovým výčtem nebezpečí. Zkušební komise upozorňuje na určité zavádějící informace v práci. Student vysvětluje potřebné souvislosti. Jak je řešeno odstavení a obnovení provozu stroje po náhlém výpadku energie. Student popisuje postup, jak probíhá opětovné uvedení stroje do provozu. Zkoušel jste testovat některé bezpečnostní funkce představeného stroje? Student odpovídá, že ne.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO