Posouzení lidského činitele při obsluze vybraného stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na spolehlivost lidského činitele při obsluze výrobního stroje. V první části jsou uvedeny základní legislativní požadavky na bezpečnost a spolehlivost práce. Ve druhé části je pojednáváno o spolehlivosti lidského činitele spolu s popisem vybraných metod pro posouzení spolehlivosti lidského činitele. V závěru rešeršní části je pak uvedena navržená metodologie pro vyhodnocení lidského činitele pro výrobní proces. V praktické části je aplikována navržená metodologie na vybraný proces, což zahrnuje identifikaci rizik a výstupy z vybraných metod. V závěru práce jsou pak doporučeny preventivní opatření pro eliminaci zjištěných rizik.
The master thesis is focused on the reliability of the human factor in the operation of the production machine. In the first part the basic legislative requirements for safety and reliability of work are presented. In the second part, the reliability of the human factor is discussed along with a description of selected methods for assessing the reliability of the human factor. The research section then concludes with a proposed methodology for human factors assessment for the manufacturing process. In the practical part, the proposed methodology is applied to the selected process, which includes risk identification and outputs from the selected methods. The thesis then concludes by recommending preventive measures to eliminate the identified risks.
Description
Citation
JAKL, T. Posouzení lidského činitele při obsluze vybraného stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student v úvodu prezentace představil cíle své diplomové práce, stručně představil firmu, pod niž práci vytvořil, a ukázal návrh metodologie i řešený výrobní proces. Dále představil FTA analýzu aktuálního výrobního procesu a příčiny vzniku neshodných kusu okomentoval. Prezentoval automatické měřicí pracoviště Astrobox Keyence, které umožní eliminovat selhání lidského faktoru. Pro toto pracoviště zhodnotil výhody a nevýhody použitého řešení. Závěr prezentace je věnován zhodnocení dosažených výsledků a navržení nápravných opatření. Na doplňkové otázky oponenta reaguje student podrobným vysvětlením procesu a kontrolu vstupního materiálu. Jako zlepšení navrhuje použití systému SURFSCAN, vysvětluje jeho princip a zhodnocuje výhody a nevýhody tohoto systému. Myslíte, že metoda HAZOP je takto v práci použita správně? Student tvrdí, že ano a odkazuje se na doporučení vedoucího. Zkušební komise nesouhlasí, podrobně představila studentovi očekávanou metodiku řešení diplomové práce a doporučila jiné možnosti hodnocení lidského faktoru. Obecná definice spolehlivosti stroje a porovnání se spolehlivostí člověka? Student odpovídá, že spolehlivost stroje je vlastnost provádět svou činnost ve stanoveném čase a za stanovených podmínek. Bodově zmiňuje bezporuchovost, opravitelnost a pohotovost. Spolehlivost člověka student označuje jako vlastnost člověka vykonávat činnost dle nastavených pravidel. Bodově student uvádí bezchybovost. Odpovědi studenta jsou doplněny ze strany komise. Jak se stanovují číselné hodnoty faktoru, které používáte pro hodnocení? Student odpovídá, že tato čísla byla získána na základě zkušeností a dlouhodobého pozorování. Komise však postrádá tuto úvahu ve vytvořené práci a podrobné zdůvodnění. Jak byste analyzoval chybu na výrobku? Student odpovídá, že by monitoroval daného pracovníka. Ve spolupráci s komisí sestavuje bodově prvky, které se podílí na výrobě neshodného kusu: operátor, stroj, materiál.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO