Automatické měření spektra LED

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Teoretická část práce seznamuje se světelnými zdroji. Je zde zkoumán princip vzniku světla v těchto zdrojích, základní radiometrické a fotometrické veličiny, podle kterých se jednotlivé zdroje posuzují a jejich provozní parametry. Také jsou zde zmíněny parametry popisující kvalitu světelných zdrojů. V další části se rozebírají LED, jejich obvyklé konstrukce a nejčastější pouzdra SMD LED. Část o optické spektroskopii popisuje nejčastěji užívané komponenty při měření v optice. Praktická část popisuje vhodné uspořádání pracoviště, platformu LabVIEW, proces komunikace s přístroji a postup jakým se na pracovišti pracuje. Přílohou je řešený laboratorní návod.
Teoretical part of the thesis is introducing light sources. Here are examinated the principles of light generation in these light sources, basic radiometry and photometry variables, according to which are these sources sorted and their operating parameters. The parameters describing quality of light sources are also mentioned here. Next part examinates LEDs, theirs usual construction types and most common SMD LED packages. Part about optical spectroscopy describes usually used components for optical measurement. Practical part narrates appropriate organization of workplace, LabVIEW platform, communication process with instruments and a guide describing measure process. There is a solved laboratory protocol as an attachement.
Description
Citation
ŽABKA, J. Automatické měření spektra LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Cupal (člen) doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D. (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: prof. Prokeš se dotazuje, proč studen začal na praci příliš pozdě: student odpovídá, že myslel, že práci stihne vypracovat v kvalitní míře prof. Prokeš: dotazuje se na char. LED diody, jelikož doc. Drexler: dotazuje se na použití řádových filtrů: studen odpovídá, že nepoužíval, jelikož se tomu chtěl vyhnout kvůli překryvu vlnových délek
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO