Virtualizační platforma pro bezpečnostní cvičení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vytvořením a zprovozněním sandboxů pro vybrané scénáře pomocí nástroje sandbox-creator, který je kompatibilní s KYPO projektem a využívá platformu OpenStack. Teoretická část popisuje technologie a nástroje využívané pro vytváření tréningových platforem. V rámci technologií jsou popsány virtualizace, kontejnerizace a cloud computing a v rámci nástrojů jsou popsány VirtualBox, Docker nebo OpenStack. Práce dále popisuje vybrané cyber range platformy, které tyto technologie využívají. Praktická část popisuje kompatibilitu vybrané platformy s KYPO projektem, využívané konfigurační nástroje, přípravu experimentálního prostředí, vytváření a zprovoznění sandboxů pro laboratorní cvičení, která jsou uvedena v příloze.
The bachelor thesis deals with the creation and operation of sandboxes for selected scenarios using the sandbox-creator tool, which is compatible with the KYPO project and uses the OpenStack platform. The theoretical section describes the technologies and tools used to create training platforms. Virtualization, containerization and cloud computing are described in the technologies and VirtualBox is described in the tools, Docker or OpenStack. The work also describes selected cyber range platforms that use these technologies. The practical part describes the compatibility of the selected platform with the KYPO project, the configuration tools used, the preparation of the experimental environment, the creation and operation of sandboxes for laboratory exercises, which are listed in the annex.
Description
Citation
HORVÁTHOVÁ, E. Virtualizační platforma pro bezpečnostní cvičení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pospíšil (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen) JUDr. Ing. František Kasl, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Jakým způsobem bylo provedeno ověření funkčnosti bezpečnostních her (sandboxových definicí), na jakou verzi KYPO platformy jsou tyto hry přizpůsobeny? Pro koho jsou vytvořené bezpečnostní hry určeny? Na jaké účastníky primárně cílí? Otázky komise: Jsou verze platformy KYPO nějak číslovány? Zkoušela jste se spojit s vývojáři KYPO platformy? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO