Simulátor elektroměru s DLMS protokolem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na seznámení se s protokolem DLMS/COSEM a jeho funkcemi. Dále je stručně představen programovací jazyk Java a minipočítač Raspberry Pi. Pro simulaci měření pomocí chytrého měřiče je využit protokol DLMS/COSEM, který zajišťuje komunikaci mezi simulátorem elektroměru a koncentrátorem, čehož se hojně využívá v chytrých sítích (tzv. smart grids). V první části práce jsou rozebrány důležité informace ohledně energetických sítí a jejich souvislost s chytrými měřiči, důležitost chytrých měřičů v moderních sítích a úloha chytrých sítí, které slouží k efektivnímu měření energií v určité oblasti (např. elektrické energie). Data naměřená v chytrých sítích lze jednoduše analyzovat a pomocí tohoto zefektivnit spotřebu. Dále jsou v první části zmíněny důležité informace ohledně protokolu DLMS/COSEM, programovacího jazyku Java a minipočítače Raspberry Pi. V druhé části práce je vytvořeno testovací prostředí pro vyzkoušení funkčnosti simulátoru chytrého měřiče, který po svém spuštění komunikuje pomocí protokolu DLMS/COSEM s koncentrátorem a předává mu naměřené hodnoty. Naměřené hodnoty jsou pro testovací účely ručně nadefinovány pomocí změn v kódu ve vývojovém prostředí Eclipse. Cílem práce bylo vytvořit simulátor chytrého měřiče, který vypisuje předem definované hodnoty a předává je koncentrátoru, čehož bylo docíleno pomocí knihovny Gurux.DLMS. Nakonec byla provedena analýza této komunikace pomocí programu Wireshark. Tato bakalářská práce je užitečná pro jednoduché porozumění protokolu DLMS/COSEM a jeho využití v chytrých sítích.
This bachelor thesis is focused on getting acquainted with the DLMS/COSEM protocol and its functions. Furthermore, the Java programming language and the Raspberry Pi minicomputer are briefly introduced. The DLMS/COSEM protocol is used to simulate measurements using a smart meter, which ensures communication between the meter simulator and the concentrator. Communication provided by the DLMS/COSEM protocol is widely used in smart grids. The first part of the thesis discusses important information about energy networks and their relationship with smart meters, the importance of smart meters in modern networks and the role of smart networks, which are used for effective energy measurement in a particular area (e.g. for measuring electricity). Data measured in smart grids can be easily analyzed and used to make consumption more effective. The first part also mentions important information about the DLMS/COSEM protocol, the Java programming language and the Raspberry Pi minicomputer. In the second part of the thesis, a test environment is created for testing the smart meter simulator, which communicates using the DLMS/COSEM protocol with the concentrator and transmits the measured values to it. Measured values are manually defined for testing purposes using code changes in the Eclipse IDE. The aim of the work was to create a smart meter simulator that lists predefined values and passes them to the concentrator, which was achieved using the Gurux.DLMS library. Finally, an analysis of this communication was performed using Wireshark. This bachelor thesis is useful for a simple understanding of the DLMS/COSEM protocol and its use in smart grids.
Description
Citation
TSYMBAL, K. Simulátor elektroměru s DLMS protokolem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pospíšil (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen) JUDr. Ing. František Kasl, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Byla nějakým způsobem řešena autentizace nebo integrita dat mezi koncentrátorem a simulovaným zařízením? Jaké bylo vytížení zařízení Raspberry PI při běžící instanci vašeho nástroje? Otázky komise: Co znamená sekvence čísel na obrázku v prezentaci? Co je to OBIS kód? Co znamená hodnota attribute ? Na jaké verzi Raspberry Pi byla práce implementována a z jakého důvodu byla daná verze zvolena? V prezentaci byly nalezeny chyby. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a nebyla schopna odpovědět na otázky z komise. V prezentaci byly nalezeny zásadní chyby.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO