Detekce DoS a DDoS útoků zaměřených na webový server

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá detekcí útoků DoS (Denial of service) a DDoS (Distributed Denial of Service) zaměřených na webový server. Cílem práce je navrhnout detekční metody, které budou následně otestovány. Rozbory útoků podle referenčního modelu ISO/OSI (International Organization for Standardization/Open Systems Interconnection) umožní pochopit znaky jednotlivých útoků. V praktické části se nachází nástroje, které slouží k realizaci útoků, dále generátory legitimního síťového provozu a zabezpečený webový server. Podstatná data jsou vytvořena z probíhajících útoků a komunikací běžných uživatelů a jsou významnou součástí navržených metod. Účelem vyhodnocení dosažených výsledků je zhodnotit efektivnost jednotlivých detekčních metod z pohledu přesnosti určení a časové náročnosti.
The bachelor thesis deals with the detection of DoS (Denial of service) and DDoS (Distributed Denial of Service) attacks targeting a web server. This work aims to design detection methods, which will be subsequently tested. Analysis of attacks according to the ISO/OSI (International Organization for Standardization/Open Systems Interconnection) reference model will allow an understanding of the features of individual attacks. In the practical part, some tools are used to implement attacks, then there are generators of legitimate network traffic and a secure web server. Substantial data are created from ongoing attacks and communications of ordinary users. These data are an important part of the proposed methods. The purpose of assessing the achieved results is to evaluate the effectiveness of individual detection methods in terms of accuracy and time consumption.
Description
Citation
NGUYEN, M. Detekce DoS a DDoS útoků zaměřených na webový server [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (předseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Benedikt (člen) Ing. Karel Kuchař (člen) Mgr. Jakub Vostoupal (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázka oponenta: Zhodnoťte a srovnejte Vámi dosažené výsledky práce s dostupnými výsledky současného stavu v oboru v rámci vybraných algoritmů. Otázky komise: Proč jste zvolil formát CSV, proč nebyl zvolen jiný formát (JSON, HDF5)? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO