Tvorba GUI pro optimalizaci elektrických strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce sleduje vznik grafického uživatelského prostředí od výběru nástrojů po realizaci. Smyslem bylo udělat zadaný program přívětivější k používání vytvořením reprezentativní komunikační vrstvy mezi programem a uživatelem a ukázat jeho funkce. Nejprve byl proveden rozbor různých programovacích jazyků a jejich nástrojů pro tvorbu grafických rozhraní. Z těchto byl vybrán jazyk Python, protože zadaný program je napsán v Pythonu, navíc vývoj aplikací v něm probíhá patrně nejefektivněji. Dále jsou rozebírány vlastnosti tohoto jazyka a PyQt, což je nástroj, který je možné využít k samotné tvorbě grafického rozhraní. Třetí kapitola je věnována problematice elektrických strojů a jejich optimalizaci. Jsou zde představeny některé algoritmy v praxi používané pro zlepšení charakteristik elektromotorů. V následující kapitole je nastíněn zadaný typ motoru a popsán konkrétní stroj, pro který je výsledný program určen. Poté je podrobně popsán layout aplikace realizovaný v Qt Designeru. Je vysvětlena nová struktura programu obohacená o grafické prostředí a popsán chod programu. Nakonec je vysvětleno jak program použít, je provedena optimalizace zadaného stroje a jsou interpretovány výsledky.
This work follows the development process of graphical user interface (GUI) spanning from choosing the right tools for implementation to the implementation itself. The purpose of the work was making the optimization program user-friendly by creating a communication layer between the optimization algorithm and the user and demonstrating its functions. First of all, the study of various programming languages and their toolkits regarding GUI programming was undertaken. Python was chosen because the original program is written in it, also software development in Python is probably the quickest one. Furthermore there are analyzed characteristics of this language and PyQt, which is a tool meant for GUI creation. The third chapter introduces very thoroughly the issues of electrical machines and their optimization. Introduction of these issues is followed by brief description of two optimization methods being used in electrical machines optimization. Following chapter introduces the actual machine under the optimization study, on which the final program was tested. Afterwards follows detailed description of application layout created in Qt Designer. New program structure enriched with graphical user interface is described and its functions are shown. Finally there is a guideline on how to use this program and the optimization is executed accordingly. Also, the results of the optimization are analyzed.
Description
Citation
BÁRTKOVÁ, T. Tvorba GUI pro optimalizaci elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka prezentovala práci na téma Tvorba GUI pro optimalizaci elektrických strojů. Studentka seznámila komisi s obsahem práce. Představila výchozí program pro výpočet optimalizace. Prezentovala implementaci nového algoritmu do s grafickými vstupem. Popsala vytvoření grafických prvků v GUI. Prezentovala vytvořený program a postup spuštění. Představila praktickou ukázku funkčnosti celého programu s výpočtem optimalizace stroje. Popsala výsledky optimalizace v předloženém programu. Studentka s menšími obtížemi zdůvodnila, co prodlužuje délku simulace a jak se určuje celkový čas simulace. Na ostatní otázky oponenta a komise odpověděla bez problémů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO