Sledování vlivu teploty na vlastnosti olověných akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá olověnými akumulátory, jejich vlastnostmi a jednotlivými typy, které jsou dostupné na trhu. Jsou zde měřeny teplotní závislosti parametrů baterií za různých okolních teplot a při různých režimech vybíjení a nabíjení. Teoretická část práce řeší obecně elektrochemické články, popis jejich hlavních částí a principy fungování. Práce rozebírá používané druhy akumulátorů, jejich přednosti a negativa. U olověného akumulátoru je blíže pohlíženo na jeho vnitřní strukturu a funkci elektrod i elektrolytu. Dále je zahrnut popis jednotlivých možných negativních jevů, které probíhají v olověných akumulátorech a podílejí se na ukončení jejich životnosti. V praktické části je testováno 6 baterií při různých nabíjecích proudech, čímž jsou získány informace o jejich chování jak během vybíjení, tak i v čase nabíjení. Během experimentů nedochází k testování pouze při pokojové teplotě, ale akumulátory jsou vystaveny i vysokým teplotám až do 75 °C.
This work deals with lead-acid batteries, their properties and individual types that are available on the market. The temperature dependences of the battery parameters at different ambient temperatures and at different discharging and charging modes are measured here. The theoretical part of the work deals with electrochemical cells in general, description of their main parts and principles of operation. The work analyzes the types of batteries used, their advantages and negatives. In the case of a lead-acid battery, its internal structure and the function of the electrodes and the electrolyte are taken into account. Furthermore, a description of individual possible negative phenomena that take place in lead-acid batteries and contribute to the end of their service life is included. In the practical part, 6 batteries are tested at different charging currents, which provides information about their behavior both during discharge and at the time of charging. During the experiments, testing is not only performed at room temperature, but the batteries are also exposed to high temperatures up to 75 ° C.
Description
Citation
LANGER, M. Sledování vlivu teploty na vlastnosti olověných akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) Ing. Ondřej Čech, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Čudek, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Bude fungovat zamrzlá olověná baterie po rozmrazení? 2. Bylo teplotní čidlo umístněné na bateriích náhodně nebo jste pro něj měli konkrétní místo? 3. K čemu slouží antimon v olověných bateriích? 4. Z čeho se skládá gelový elektrolyt ve vámi použité baterie? 5. Jakým způsobem měříte vnitřní odpor baterie? 6. Při jaké frekvenci se to měřilo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO