Bateriový monitorovací systém pro Formuli Student

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá správou batérie pre monopost Formula Student. Súčasť práce je návrh a implementácia tohoto monitorovacieho systému. Systém používa distribuovanú topológiu, je rozdelený na riadiaci subsystém a podradené. Je popísaný návrh riadiaceho subsystému a výber vhodných súčiastok. Ďalej sú navrhnuté podradené subsystémy, kde sa opisuje princíp merania jednotlivých napätí článkov a teploty. Je tiež implementovaný firmvér, ktorý komunikuje so zvyškom auta. Systémy sú otestované a spĺňajú pravidlá súťaže Formula Student.
This thesis is focused on battery management for Formula Student monopost. Part of the work is the design and implementation of this monitoring system. The system uses a distributed topology, is divided into the main subsystem and subordinate subsystems. The main subsystem and the selection of suitable components are described. Furthermore, subordinate subsystems are designed, and the fundamentals of battery voltage and temperature measurement are explained. Control firmware is implemented and it is able to communicate with the rest of the car. All systems were tested and they comply with the rules of the Formula Student competition.
Description
Citation
MACKO, M. Bateriový monitorovací systém pro Formuli Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Vávra, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Hrdý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: 1) Proč byla vybrán tento typ baterie? - Jedná se o kompromis mezi různými parametry (kapacita, hmotnost, atd.), pro další vývoj je uvažována změna typu, např. vhodnou pro větší napětí. 2) Jedná se o aktivní nebo pasivní balancování? Proč? - Pasivní, bateriové články jsou nejprve charakterizovány a výsledná baterie je složena ze článků, které mají podobné charakteristiky. 3) Jakou metodou jsou charakterizovány články? - Vnitřní odpor článku testován impulzní metodou. 4) Jedná se o nový návrh nebo je založen na nějakém předchozím projektu? - Nový návrh, celý systém byl vyvinut od začátku. Student pracoval na všech klíčových krocích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO