Optický vláknový polygon pro testování služeb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá dělením optických vláken, jejich konstrukcí a vlastnostem. Jsou definovány základní parametry optických vláken a standardy pro jednovidová vlákna. Dále jsou popsány rozdíly mezi jednotlivými konektory a broušení ferulí. V další části je popsána technologie vícekanálového přenosu a její modifikace a také technologie FFTx. V další části se práce zabývá měřením na optických vláknech, jsou vyjmenovány nejběžnější metody měření. Čtenář se zde dozví co dělat, a také co naopak nedělat při manipulaci s optickými prvky. V rámci práce je na přiložených schématech vidět zapojení testovacího polygonu, a také měřené a vypočtené hodnoty útlumu jeho částí.
Bachelor’s thesis describes the types of optical fibers, their structures and properties. The basic parameters of optical fibers and standards for single-mode fibers are defined. The differences between the various connectors and the polishing of the ferrules are also described. The next section describes the multichannel transmission technology and its modifications, as well as the FFTx technology. In the next part, the work deals with measurements on optical fibers, the most common measurement methods are listed. The reader will learn what to do and also what not to do when manipulating with optical elements. The attached diagrams show the test polygon, as well as the measured and calculated values of the attenuation of its parts.
Description
Citation
FROLKA, J. Optický vláknový polygon pro testování služeb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Ing. Radim Číž, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aneta Koláčková (člen) Ing. Petr Dejdar (člen) Ing. Martin Kiac (člen) Ing. Bohumil Novotný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Proč jste vynechal transmisní metodu měření pro realizované spoje? Jakou fotonickou službu jste využil a definujte pojem "fotonická služba"?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO