Filtrace svalového rušení v EKG signálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práce byla věnována problematice odstraňování svalového rušení v EKG signálech. Skládá se z teoretické a praktické části. V teoretické částí jsme zaprvé zdůraznili aktualitu snímání a filtraci EKG signálů. Pak jsme se seznámili se vznikem EKG, jeho vlastnostmi, a typy rušení, běžně se v něm vyskytujících. Dále byly prodiskutovány známé metody filtrace EMG rušení pomoci lineárních a nelineárních technik. Po seznámení s vlnkovou transformaci a možnostmi její využití byla realizována praktická část v prostředí MATLAB 2020b®. Byl navržen wienerovský vlnkový filtr, který byl doplněn o práh adaptivní funkci. Parametry modelu byly zoptimalizovány metodou řešení hrubou sílou v zredukovaném rozsahu. Vyhodnocení filtru proběhlo na CSE databázi, kde výsledky byli porovnány s autory jiných metod. Filtr v důsledků vykazuje dobré filtrační schopnosti a stabilitu.
This work deals with problematic of muscle noise filtration in ECG signals. It contains theoretical and practical parts. In theoretical part we first mentioned a topicality of ECG scanning and filtration. Then we got acquainted with the origin of ECG, it's properties, and types of noises, that typically occurring there. Further different known methods of linear and non-linear techniques in EMG filtration were discussed. After we got acquainted with wavelet transform and its possibilities practical part was carried out in environment MATLAB 2020b®. Wiener wavelet filter was implemented and supplemented by a threshold adaptive function. Parameters were optimized with brute force method in reduced range. The evaluation of the filter took place on a CSE database, where the results were compared with the authors of other methods. In result the filter shows good filtration capabilities and stability.
Description
Citation
FEDOROV, V. Filtrace svalového rušení v EKG signálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Černý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Smíšek (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Ing. Kolář, Ph.D. položil otázku: Na základě čeho jste volil vlnky? Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO