Kvantifikace perfuze pomocí MRI metod ASL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá kvantifikací perfúze pomocí bezkontrastní MRI techniky „Arterial Spin Labeling“ (ASL). Pro lepší pochopení problematiky je popsán fyzikální princip magnetické rezonance a význam perfúze. Následující kapitoly se zabývají metodou ASL a kvantifikací perfúze pomocí matematických modelů, konkrétně T1 perfúzního a standardního. Analýza je provedena pomocí dodaných skriptů v programovacím prostředí MATLAB, které byly doplněny o načítání, předzpracování a uložení dat. Pro další zpracování byl používán program BASIL. Na závěr jsou vyhodnoceny výstupy zpracování v podobě perfúzních a ATT map a průběhů prokládání dat modelem pomocí různých modelů z obou programových prostředí.
This bachelor thesis deals with quantification of perfusion using a contrast-free MRI technique called „Arterial Spin Labeling“ (ASL). Firstly, the physical principle of magnetic resonance imaging and the concept of perfusion will be described for better understanding of the subject. The next chapters will focus on the ASL method itself and perfusion quantification using mathematical models, namely T1 perfusion and Standard. The algorithm for preprocessing and analysis of selected datasets, designed in the thesis, is implemented using the program MATLAB. Program BASIL was used for further processing. The outputs in the form of perfusion and ATT maps and model fitting processes using various models from both programs are compared and evaluated.
Description
Citation
KOLAJOVÁ, M. Kvantifikace perfuze pomocí MRI metod ASL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Darina Čejková, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Nováková se dotázala na upřesnení pojmů. Ing. Mézl se dotázal na průměrování. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO