Grafen jako aktivní vrstva pro detekci plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je shrnout teoretické poznatky týkající se problematiky detekce plynů senzorem s aktivní vrstvou z grafenu. Jsou zde popsány principy a konstrukce vybraných senzorů, jakožto i veličiny charakterizující výsledky měření. Nedílnou součástí je také popis krystalografických a elektrických vlastností grafenu. Dále se práce věnuje vysvětlení způsobů výroby grafenu a jeho derivátů a rovněž popisuje vybrané charakterizační metody pro studium grafenu. V práci jsou vysvětleny jevy, které stojí za schopností senzoru detekovat plyn. Na konci práce jsou interpretovány výsledky měření odporových odezev dvouvodičovou metodou na přítomnost plynů (NO2, NH3, H2 aj.) komerčním grafenovým tranzistorem.
The aim of this bachelor thesis is to sum up theoretical knowledge concerning gas detection by sensor with a graphene active layer. It is focused on principles and construction of selected sensors. Furthermore, this work describes values characterizing the measurement results. Both crystallographic and electrical properties of graphene are discussed as well. This thesis explains the methods of production of graphene and its derivatives and also gives a look into selected characterization methods for the study of graphene. Furthermore, this work describes the phenomena behind the sensor's ability to detect gas. At the end of this study, the results of gas measurements (NO2, NH3, H2 etc.) by a graphene transistor are interpreted.
Description
Citation
ZACH, P. Grafen jako aktivní vrstva pro detekci plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Břetislav Mikel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student seznámil členy komise se svou bakalářkou prací. Vysvětlil proč se rozhodl použít grafen. Vyzkoušel různé druhy plynů pro test zařízení. Závěrem zodpověděl otázky oponenta a jednotlivých členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO