Spojení solární elektrárny a vodního hospodářství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci na téma Spojení solární elektrárny a vodního hospodářství se autor práce zabývá technickým řešením řízení čerpadel s využitím solární energie. Motivací je získání automatického systému přečerpávání nashromážděné dešťové vody s cílem zvyšování její kvality pomocí čistících filtrů k jejímu dalšímu využití. Napájení zařízení pomocí solární elektrárny sníží energetické nároky na provoz a umožní také ukládat přebytky energie ze solární elektrárny do potenciální energie vody. Výsledkem práce je montáž kompaktního zařízení s automatickým řídícím systémem určeného pro ovládání malých 12 V čerpadel. Pro komplexní posouzení a zhodnocení vytvořeného zařízení je součástí práce dimenzování potřebné fotovoltaické elektrárny. V teoretickém rozboru, který předchází experimentální části, je stručně popsána problematika vodního hospodářství a solární energie se zaměřením na konkrétní znalosti potřebné k návrhu požadovaného řešení.
In the bachelor's thesis Connection of Solar Power Plant and Water management the author designs the technical solution of pump control using solar energy. The main reason is to make an automatic system for pumping the rainwater through filters due to increasing its quality. Powering the device with a solar power plant will reduce the energy requirements and will also make it possible to store surplus energy from the solar power plant into the potential energy of the water. The result of the work is the compact device with an automatic control system designed to control small 12 V pumps, theoretical design of the photovoltaic power plant to power the device and theoretical analysis of solar energy and water management issues.
Description
Citation
ZAJÍČEK, M. Spojení solární elektrárny a vodního hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vojtek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentoval řešení a výsledky bakalářské práce Spojení solární elektrárny a vodního hospodářství. Vedoucí práce doc. Baxant seznámil komisi se zněním posudků. Otázky z posudků student správně zodpověděl. V rozpravě Ing. Bátora položil dotazy k vytvořenému přípravku, student na dotazy pohotově reagoval. Dále Ing. Radil položil dotaz k výsledkům prezentovaným v práci, student dotaz zodpověděl s pomocí vedoucího práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO