Návrh výroby kuchyňského dřezu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem technologie výroby kruhového kuchyňského dřezu s úzkým lemem po obvodu. Polotovarem je plech korozivzdorné oceli X5CrNi18-10 o tloušťce 0,8 mm. Velikost výrobní série je stanovena na 200 000 kusů ročně. Na základě literární rešerše byla pro výrobu zvolena technologie hlubokého tažení bez ztenčení stěny. Dřez byl poté zkoumán z hlediska technologičnosti a způsobu výroby, což obsahovalo stanovení počtu tahů, výpočet sil a práce při tváření a další výpočty nutné k návrhu tažného nástroje. Z výsledků je patrné, že ke zhotovení výsledného tvaru je třeba dvou tažných operací s použitím přidržovače a výroba bude realizována na hydraulickém lisu HARSLE Y27-200T se jmenovitou tažnou silou 2000 kN. Pro výrobu dílce byl navržen tažný nástroj pro první i druhý tah, ke kterým byla vypracována příslušná výkresová dokumentace. Tažnice, tažník i přidržovač jsou vyrobeny z nástrojové tepelně zpracované oceli 19 436.9 a upnuté jsou ve svařovaných tělesech z běžné konstrukční oceli 11 373. Pomocí simulace tažení byla následně ověřena správnost technologických výpočtů a vhodnost zvoleného způsobu výroby.
The work deals with the design of technology to produce a circular kitchen sink with a narrow flange around the perimeter. The semi-finished product is a 0.8 mm thick stainless-steel sheet X5CrNi18-10. The size of the production series is set at 200,000 pieces per year. Based on a literature search, the technology of deep drawing without thinning the wall was chosen for the production. Then was the sink examined in terms of technology and method of production, which included determining the number of draws, calculating forces and work during forming and other calculations necessary to design a drawing tool. The result shows that to produce the final shape is required two drawing operations with a blank holder and production will be carried out on a hydraulic press HARSLE Y27-200T with a nominal drawing force of 2000 kN. For the first and second operation a drawing tool was designed, for which was prepared the relevant technical documentation. The punch, the die and the blank holder are made of tool heat-treated steel 19 436.9 and they are fixed in welded bodies of common structural steel 11 373. Using the simulation of a drawing was subsequently verified the accuracy of technological calculations and the suitability of the selected method of production.
Description
Citation
DVOŘÁK, O. Návrh výroby kuchyňského dřezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Kocich, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jaká je posloupnost tažení? (student otázku zodpověděl) 2. Jaké mazivo bylo uvažováno a proč? (student otázku zodpověděl) 3. Jaké jsou možnosti přípravy polotovaru? (student otázku zodpověděl 4. Čeho jsou součástí přidržovací nástroje? (student otázku zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO