Převodovky automobilů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o nejvíce rozšířených převodových ústrojích osobních automobilů a jejich komponent se zaměřením na převodovky manuální, automatické, převodovky řazené pod zatížením, převodovky s plynulou změnou převodu a převodová ústrojí pro elektrické a hybridní vozidla. Práce se zabývá konstrukcí, principem činnosti a porovnáním vlastností těchto zařízení. Součástí práce je i pohled na vývojové trendy v oblasti převodovek.
This bachelor's thesis is focused on the most common transmission types of passenger cars and their components with a focus on manual transmissions, automatic transmissions, dualclutch transmissions, continuously variable transmissions, and transmissions for electric and hybrid vehicles. The work deals with the construction, principle of operation and comparison of the properties of these devices. Thesis also contains a look at development trends of these transmissions.
Description
Citation
CHARVÁT, A. Převodovky automobilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Otázky oponenta: Pokud je při přeřazení potřebné krátkodobé rychlé snížení („odlehčení“) a zpětný náběh hnacího momentu motoru, jakým způsobem se toho u spalovacích motorů dosahuje? - zodpovězeno V práci jsou několikrát zmiňovány převodovky DSG, které jsou u dnešních vozidel poměrně rozšířené. Do jaké skupiny převodovek patří? Je možno u obhajoby zobrazit schéma jejich uspořádání (případně i obrázkem skutečné konstrukce) s velmi stručným objasněním jejich činnosti? -zodpovězeno Otázky komise: Popište převodovku hybdriních vozidel. Proč je nutná převodovka v kombinaci s elektromotorem. Nakreslete momentovou charakteristiku elektromotoru. - zodpovězeno Jaké jsou současné trendy ve vývoji převodovek automobilů, se spalovacími motory a elektromotory? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO