Nová synagoga Frýdek-Místek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Témou diplomovej práce je spracovanie návrhu synagógy a ďalších budov židovskej obce vo Frýdku - Místku. Práca je vyhotovená vo forme architektonickej štúdie. Komplex židovskej obce obsahuje okrem samotnej synagógy aj košér reštauráciu, ktorá je špecifická prevádzkou kuchyne, ďalej židoskú galériu, knižnicu a administratívu židovskej obce. Celý komplex je doplnený o podzemné parkovisko. Riešené územie sa nachádza v tesnej blízkosti hranice historického centra mesta. Pozemok nie je jednotvárny, v istých častiach je pomerne rovinatý, v iných svažitý. Je ohraničený zo severu slepou komunikáciou a z juhu cestou II. triedy na ulici Revoluční. V súčasnej dobe je územie bývalej synagógy nevyužité a zanedbané. Idea návrhu vychádza z jednoduchých princípov základných geometrických tvarov - kruh a štvorec. Kruh je symbolom neba a večnosti a štvorec je symbolom pozemskosti a pominuteľnosti. Taktiež je v návrhu uplatnená aj symbolika čísel a to hlavne "1" - znamenie jednoty, zjednotenia, nedeliteľnosti, tak aj Boha; "2" - číslo protikladov - nebo a zem; "3" úplnosť a stabilita. Z kompozičného hľadiska sa jedná o líniu 3 kvádrov rovnakej podstavy a výšky, pričom do jedného z nich je zasadený valec, ktorý je zo všetkých objektov najvyšší, čo vyplýva zo židovskej tradície. Všetky objekty sú navrhnuté na platforme, ktorá symbolizuje výstup na Chrámovú horu. Vyššie zmienené funkcie, sú rozčlenené do oddelených objektov. Pre všetky budovy je zvolený jednotný architektonický jazyk. Princípy konštrukčného a dispozičného usporiadania jednotlivých budov sa líšia podľa ich prevádzky.
The diploma project handles the design of the synagogue and other buildings of the Jewish community in Frýdek - Místek. The project is formed as an architectural study. The complex of the Jewish community includes, in addition to the synagogue itself, a kosher restaurant, which is characterized by a specific cooking convention, as well as a Jewish gallery, a library and the administration of the Jewish community. The whole complex is complemented by an underground car park. The area is located close to the border of the historic city center. The land is not monotonous, in some parts it is relatively flat, in others it is sloping. It is bounded on the north by a blind road and on the south by road II. class on Revoluční street. At present, the territory of the former synagogue is unused and neglected. The idea of the design is based on simple principles of basic geometric shapes - circle and square. The circle is a symbol of heaven and eternity and the square is a symbol of earthliness and transience. The symbolism of numbers is also applied in the proposal, especially "1" - a sign of unity, indivisibility, as well as God; "2" - number of opposites - heaven and earth; "3" completeness and stability. From the compositional point of view, it is a line of 3 blocks of the same base and height, while one of them is fitted with a cylinder, which is the tallest of all objects. This results from the Jewish tradition. All objects are designed on a platform that symbolizes the ascent to the Temple Mount. The above mentioned functions are divided into separate objects. A uniform architectural language is chosen for all buildings. The principles of construction and layout of individual buildings differ according to their operation.
Description
Citation
BORISOVÁ, A. Nová synagoga Frýdek-Místek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Dalibor Borák - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka prezentovala svoji diplomovou práci. Komisi provedla dispozicí a funkčními provozy objektu. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta. Studentka reagovala na otázky komise - řešení fasády a její údržby, problematiku parkovacího stání, řešení ocelového vazníku v podhledu, různé šířky schodišť bez odůvodnění.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO