Architektonická studie sakrálního objektu a komunitního centra Salesiánského Brno - Líšeň / druhá etapa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadaním diplomovej práce je vytvorenie architektonickej štúdie sakrálneho objektu a komunitného centra Saleziánskeho v Brne - Líšni. Prvé zmienky o vybudovaní kostola sa objavili už v roku 1987 a z tohto dôvodu prišli do tejto mestskej štvrti Saleziáni, ktorý sa zameriavajú na prácu s deťmi a mládežou, podľa metódy Dona Bosca. Ich pôsobenie a činnosť sa premietli do celkovej koncepcie projektu. Objekt bude prepojený so stávajúcim objektom Saleziánskeho strediska mládeže, bude však slúžiť aj pre širší kruh veriacich. Zasvätenie kostola bude tretej Božskej osobe - Duchovi Svätému. Objekt sa bude nachádzať na Horníkovej ulici. Pre stavbu sú určené parcely č. 5037/30,32, k.ú. Líšeň. Na pozemku s parc. číslom 5037/32 momentálne stojí budova, ktorá je majetkom Nadácie pre radosť, a v priebehu výstavby bude odstránená. Návrh sa odvíja z uskutočnených urbanistických analýz a svojim tvarom kontrastne reaguje na okolitú zástavbu. Vplývajú naň tiež podmienky stavebného pozemku a využíva svahovitosť terénu. Návrh sa skladá z jedného objektu, ktorý v sebe zahŕňa funkciu kostola s kapacitou pre 400 sediacich a 100 stojacich osôb s chórom, so sakristiou, adoračnou kaplnkou a potrebným technickým a hygienickým zázemím. Ďalej sa v objekte nachádza výuková/multifunkčná miestnosť, dielňa a predajňa náboženských výrobkov, farná časť s kanceláriou bytmi pre kňazov a podzemná garáž. Popri objekte boli vytvorené spevnené plochy pre peších reagujúce na existujúce komunikácie a vychodené chodníky. Z dôvodu odstránenia parkoviska v severnej časti riešeného územia bolo rozšírené existujúce parkovisko na južnej strane a bola tiež vytvorená nová komunikácia pre automobilovú dopravu, ktorá prepája severnú ulicu Horníková so západnou. Na tejto komunikácii je nutné vytvoriť vhodné dopravná značenie, aby sa zamedzilo prejazdu zásobovacích vozidiel a aby nebola daná komunikácia používaná ako skratka v období dopravnej špičky na „okružnej“ komunikácii 2. triedy.
By entering the diploma thesis is to create an architectural study of the sacral object and the Salesian community center in Brno - Líšeň. The first mention of the creating church appeared in 1987 and because of this reason Salesians came to this city, they focus on working with children and youth, according to Don Bosca. Their method od education was reflected in the overall project concept. The building will be linked to the existing object of the Salesian Youth Center, but it will also serve for a wider circle of believers. The consecration of the church will be a third divine person - the Holy Spirit. The object will be on the Horníková ulica, on the parcels no. 5037/30,32. On the plot with parc. No.5037/32 is currently a building, that is the property of the Nadácia pre radosť, and it will by removed during construction. The proposal is based on urban analyzes performed and responds to the surrounding buildings. It also affects the conditions of the building plot and uses terrain sloping. The proposal consists of one object that includes a church with a capacity for 400 seat and 100-standing persons with chorus, sacristy, adoration chapel and technical and hygienic backgrounds. Furthermore, there is a educational/multifunction room, workshop and store of religious products, farther the parish part with the apartments, office for priests and underground garage. In addition to the building, there was created paved areas for pedestrian which responding to existing communications. Due to the removal of the parking lot in the northern part of the solved territory, the existing parking lot was extended on the south side and there was also created a new communication for cars, which connects the Northern Street Horníková with Western. In this communication, it is necessary to create a suitable road signage to prevent the supply of vehicles and it must not be used as an abbreviation in the traffic jam at the 2nd grade road communication.
Description
Citation
HRUBJAKOVÁ, P. Architektonická studie sakrálního objektu a komunitního centra Salesiánského Brno - Líšeň / druhá etapa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka představila téma diplomového projektu, jímž je architektonická studie sakrálního objektu a komunitního centra Salesiánů v Brně-Líšni (druhá etapa), poutavě, živě a s výbornou obeznámeností se sledovanou problematikou. Přehledně objasnila ideová východiska svého návrhu rezonující s poselstvím Salesiánů Dona Bosca. Dále přiblížila hlavní inspirační zdroj návrhu, jímž je Noemova archa; autorka jej rozvinula v práci s motivem stylizovaných vln a lodi plující prostorem a časem. Následně přistoupila k prezentaci širších územních vztahů, které podrobila důsledné analýze, a celkového řešení navrženého objektu. Prezentace byla přesvědčivá, studentka prokázala, že do tématu důkladně pronikla z hlediska konceptu i z hlediska konstrukce. Na připomínky uvedené v oponentském posudku týkající se založení objektu a jeho realizace (zejména patra garáží, lodi kostela a střechy) studentka reagovala erudovaně, přičemž prokázala dobré argumentační schopnosti. S obdobnou jistotou se vyjádřila i k tématu akustiky, vytápění, větrání a bezbariérovosti. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací vyvstaly následující připomínky: nedostatek práce s přirozeným světlem vyplývající z omezení materiálem a konstrukcí, jehož by se architekt měl vyvarovat; chybně dimenzované podzemní parkování; koncepce a oslunění obytných prostor, jež neodpovídají normě; umístění zvonů. Studentka na uvedené výhrady reagovala adekvátně, neznala však normu pro osvětlení bytu a nedokázala odpovídajícím způsobem přiblížit, proč v sakrálním prostoru ani v bytech nepracovala s přirozeným světlem. Členové komise ocenili objemový koncept stavby a práci se symetrií, stejně jako urbanistické řešení. Za velmi problematickou však označili rezignaci na osvětlení presbytáře přirozeným světlem, která zásadně oslabuje symbolickou působnost prostoru a vede k nedotaženosti celkového řešení; současně se shodli, že naznačené zásadní koncepční chyby ovlivní celkové hodnocení projektu. Na otázku odvodnění střechy studentka odpověděla přesvědčivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO