Sportovně rekreační centrum Vsetín, Ohrada

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Řešené diplomové práci předcházel specializovaný ateliér, zaměřený na vypracování urbanisticko-architektonického návrhu v oblasti „Vsetín – Ohrada". V této před-diplomové práci jsem zpracovávala především analýzy a předběžný návrh území. Projekt se zabývá územím v jižní části města Vsetín, jeho hranice jsou tvořeny Vsetínskou Bečvou ze severozápadní strany, rychlostní komunikací I. třídy ze strany severovýchodní a areálem vodáren z jihu. Základním cílem návrhu je přilákat do klidné přírodní oblasti více návštěvníků, kterým se poskytne velké množství venkovních i vnitřních aktivit, které se v areálu dají provozovat. Areál je oddělen mostem a průmyslovou zónou od okraje města a tím pádem postrádá návaznost na městskou zástavbu. Návrh je tedy řešen jako samostatný urbanistický celek, který svým výrazem odráží přírodní výraz celého území. Výhodou daného místa je již zmíněná řeka Bečva protékající přímo daným areálem a cyklostezka lemující pravý břeh této řeky. Objekty s přihrnutou zeminou pro vytvoření svahů s pobytovými plochami tvoří mimo jiné hlukovou a estetickou bariéru od města, stáčející pozornost k řece a přírodě. Zatravněné svahy budou vytvořené ze zeminy získané ze současného valu pod hledištěm kolem spartakiádního stadionu a výkopových prací nově navržených budov. Tyto valy také vizuálně sjednocují objekty, přispívají k organickému a přírodnímu vzhledu celého návrhu, vytváří pobytové plochy pro diváky a navrací prostoru travnaté plochy, které byly odebrány pro výstavbu objektů.
The diploma thesis was preceded by a specialized atelier focusing on the urban – architectural design of the area of „Vsetín – Ohrada“. During this project, I was mainly focusing on the analysis of the area and the basic design. The project focuses on the area in the southern part of Vsetín. Its borders are formed by Vsetínská Bečva from the northwest side, the 1st class expressway from the northeast side and the waterworks building from the south. The main goal of the project is to attract more visitors to the quiet nature oriented area, who will be provided with a large number of outdoor and indoor activities that can be done in the area. The area is separated by a bridge and an industrial zone from the outskirts of the city and thus lacks a connection to urban development. The project is therefore designed as a separate urban unit, reflecting the natural aspects of the whole area. The advantage of the place is the previously mentioned river Bečva flowing directly through the area and a bike path lining the right bank of this river. Buildings with added soil to create slopes with hangout areas form, among other things, a noise and aesthetic barrier from the city, turning attention to the river and nature. The grass-covered slopes will be made of soil obtained from the current slopes of soil under the auditorium around the spartakiad stadium as well as the excavation work of the newly designed buildings. These slopes also visually unify the buildings, contribute to the organic and natural appearance of the entire design, create hangout areas for spectators and add back the grass areas that were taken away because of the construction of the buildings.
Description
Citation
MOZOLOVÁ, M. Sportovně rekreační centrum Vsetín, Ohrada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. - místopředseda, MgA. Václav Kočí, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka v prezentaci představila komisi svoji diplomovou práci reagovala na připomínky komise a připomínky z posudků: - funkce bílé vany - hydroizolace - typ betonu - funkce přizdívky - teplená izolace - kapacita parkovacích ploch - komunikace mezi parkovacími plochami - dřevěné prvky na fasádě - jejich důvody, konstrukce, ošetření a udržba - napojení vstupu na parkovací plochy - bezpečnost pohybu osob po pochozích střechách - ochrana proti povodni nad projektovou dokumntací reagovala na dotazy komise - dopravní obslužnost a zásobování jednotlivých objektů - limity a regulace řešeného území - použití přírodních materiálů a sezónní udržba - absence filtru mezi schodištěm a parkovištěm - důvod a způsob tvaru a dispozičních řešení objektů - zázemí pro venkovní sporty - správnost vizualizací oproti výkresům - odvod vody z plochých střech -
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO