Digitální zprovoznění robotizovaného systému pro laserové řezání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá virtuálním zprovoznění robotického systému pro laserové řezání. V první části práce jsou shrnuty teoretické znalosti z oblasti virtuálního zprovoznění, základní principy laseru a laserového řezání a systémový rozbor pracoviště. V praktické části bylo pracoviště navrhnuto včetně způsobů upínaní vybraných dílů. Návrh pracoviště a samotné virtuální zprovoznění proběhlo v softwaru RobotStudio. V programovacím jazyku RAPID byl vytvořen a odladěn program pro řízení systému a virtuální pracoviště bylo zprovozněno. Pro snadnější ovládání bylo vytvořeno uživatelské rozhraní na FlexPendant.
This diploma thesis deals with digital commissioning of a robotic production system for laser cutting. First part of this thesis sums up teoretical knowledge of virtual commissioning, fundamentals of laser and laser cutting and system analysis of such a workplace. In practical part of this thesis, the workplace was designed including the workpiece clamping. The design and the digital commissioning itself was mediated by the software RobotStudio. In the programming language RAPID a control program was made and tuned. The workoplace was then virtually commissioned. For easier handling a user interface on FlexPendant was made.
Description
Citation
ŽALUDEK, J. Digitální zprovoznění robotizovaného systému pro laserové řezání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentuje svoji práci, popisuje cíle a rozbor práce s navazujícími varianty. Prezentace pokračuje layoutem pracoviště, možnosti RobotStudia, programem a jejího popisem. Na závěr je promítnuto video virtuálního zprovoznění. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy oponenta. Komise se ptá na odstranění zbytky pálení. Student odpovídá, že tuhle část by řešila obsluha. Komise se dále ptá na výběr robotu a jeho přesnost. Student rekapituluje parametry robota. Komise se ptá, zda je možný uchytit robota na strop. Student odpovídá, zda tomu parametry robotu dovolují.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO