Konstrukce revolverové hlavy pro CNC soustruh s přímým pohonem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje návrhu revolverové hlavy s přímým pohonem, která slouží jako nosný zásobník pro CNC soustruh. V úvodní části práce byla provedena rešerše v oblasti automatické výměny nástrojů se zaměřením na revolverové hlavy a jejich hlavní konstrukční uzly. Na úvodní rešerši navazuje hlavní část práce, která začíná volbou vhodných konstrukčních řešení, potom následuje představení konstrukčního návrhu zpracovaného pomocí CAD programu Autodesk Inventor 2021 a na závěr jsou klíčové prvky navržené konstrukce ověřeny výpočty.
The diploma thesis deals with the design of a direct drive tool turret, which serves as a tool magazine for a CNC lathe. In the introductory part of the work, a research was performed in the field of automatic tool change with a focus on tool turrets and their main structural units. The introductory research is followed by the main part of the work, which begins with the selection of appropriate design solutions, followed by a presentation of the tool turret design created in CAD software Autodesk Inventor 2021 and in the final part of thesis the key elements of the proposed design are verified by calculations.
Description
Citation
MRKOS, J. Konstrukce revolverové hlavy pro CNC soustruh s přímým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
V rámci obhajoby DP zaznělo: Ukázka diskových revolverových hlav. Zadané parametry. Výpočty. Ukázky výsledných parametrů. Ukázka zvolených řešení. Konstrukční návrh - 3D modely v řezu s popisem. Zmíněn výpočtový návrh. Odpovídáno na dotazy oponenta: 1. otázka: Odpovězeno. 2. otázka: Odpovězeno. 3. otázka: Odpovězeno. Reakce komise: trochu těžkopádný způsob. Doplňkové dotazy komise: Jsou všechna vřetena poháněna? Diskuze. Je tam aretace, aby se u nepoháněného nástroje nástroj nepootočil? Diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO