Zpracování dat z online diagnostického systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním dat z online diagnostického systému. Teoretická část práce je rozdělena na tři kapitoly, první pojednává o technické diagnostice jako takové, je zde uvedena základní terminologie a pojmy spojené s technickou diagnostikou, jako jsou diagnostické metody, prostředky, modely a signály. Druhá část je zaměřena na diagnostické systémy a jejich rozdělení. Také je v této kapitole uvedeno několik příkladů on-line diagnostických monitorovacích systémů od třech různých firem. Poslední kapitola teoretické části je věnována popisu možností sběru dat z diagnostických systémů, tzn. popisu komunikačních sběrnic a protokolů. Praktická část této práce se zaměřuje na vytvoření aplikace pro sběr a vizualizaci dat.
This master thesis deals with data processing from an online diagnostic system. The theoretical part of the work is divided into three chapters, the first deals with technical diagnostics as such, there are basic terminology and concepts associated with technical diagnostics, such as diagnostic methods, tools, models and signals. The second part is focused on diagnostic systems and their division. This chapter also provides some examples of online diagnostic monitoring systems from three different companies. The last chapter of the theoretical part is devoted to the description of the possibilities of data collection from diagnostic systems, ie. description of communication buses and protocols. The practical part of this work focuses on creating an application for data collection and visualization.
Description
Citation
CIRHANOVÁ, I. Zpracování dat z online diagnostického systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Studentka v úvodu práce představila cíle své diplomové práce a základní terminologii z oblasti technické diagnostiky. Dále podrobně popsala diagnostické systémy, které rozdělila na offline a online systémy. Podrobně popsala prvky od firmy SKF, u kterých je možno data přímo procesovat v SKF cloudu. Zařazen je taktéž slajd o komunikačních sběrnic. Podrobně je popsán komunikační protokol OPC UA, který byl použit i v praktické části DP. Následuje prezentace postupu vytvoření OPC klienta a sw prostředků pro jeho vytvoření. Na tuto část následuje popis analýzy dat a detailní popis technologického postupu, při kterém byla naměřená data získána. Závěrečná část práce je věnována celkovému zhodnocení dosažených výsledků. Na otázku oponenta: “Uveďte přehled současných metod vibrační diagnostiky vhodných pro obráběcí stroje a objasněte výsledek Vaší DP v jejich kontextu.“ studentka odpovídá výčtem použitelných metod a blíže vysvětluje oblast použití jednotlivých metod. Sběr dat studentka hodnotí jako nevhodný, protože proběhlo pouze jedno měření a chybí tedy reference, se kterou by bylo možné výsledky objektivně porovnávat. Na toto vyjádření zkušební komise reaguje tím, že existuje norma, která specifikuje úrovně vibrací a na základě této normy bylo možné určité srovnání provést.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO