Bydlení na okraji města Brna

Abstract
Základem této bakalářské práce je architektonická studie vypracované v předmětu AG032. Tato studie je rozpracovaná do stupně Dokumentace pro stavební povolení a následně do Dokumentace pro provádění stavby. Tématem práce je návrh nadstandartního bytového domu tzv. viladomu na východním okraji města Brna. Navržený objekt se nachází v městské části Brno-Líšeň v katastrální území Líšeň. Okolo se nachází typicky řadová uliční zástavba. Řešená parcela se nachází nedaleko Mariánského údolí. Terén na parcele se svahuje z jihu na sever. V návrhu je využito výškové rozdílu na pozemku tak, že objekt je zasazen do terénu. Objekt má čtyři nadzemní podlaží. První nadzemní podlaží obsahuje domovní vybavení a garážová stání pro 11 automobilů. Zbylá nadzemní patra jsou využita pro bytové jednotky. Celkově je zde navrhnuto 10 bytů různých velikostních kategorií. Hlavní vstup je z ulice Ondráčkova na severní straně a vjezd do garáže je orientován na západní strana z přilehlé vedlejší komunikace. Kolem domu se nachází zelené plochy a další parkovací rezidentní stání. Jižní strana je převážně tvořena francouzskými okny a jsou situovány zahrady, balkony a terasy k bytovým jednotkám. Každá bytová jednotka má nějaký druh venkovního prostoru. Objekt je tvořen převážně železobetonovým skeletem. První podlaží je tvořeno železobetonovou monolitickou obvodovou stěnou. Prostory obvodového zdiva jsou vyplněny keramickými tvarovkami. Střecha objektu je navržena jako vegetační střecha.
The subject of the bachelor‘s thesis is the architecture study created within the AG032 subject. This study is the elaboration of the documentation for building permission and documentation for construction. The subject of this thesis is the design of premium block of flats i.e. villa house located in eastern Brno outskirts. This building is situated in part of city Brno-Líšeň, cadastral area Líšeň. Around is typically terraced street houses. The plot is located near the Mariánké údolí. The terrain slopes from the south. This draft uses height difference, the structure is recessed into terrain. The building has four floor above ground. The first floor contains house equipment and parking zone for eleven cars. The rest floors are used for accomodation units. House contains ten separated accomodation units of different sizes. The main entrance is from the north side from Ondráčkova street. The entrance for vehicles is from the west side from current road. Around the house there are grassy and another parking areas. On the south side are situated gardens which are part of some flats. The south facade is formed by french windows, balconies and terraces. Each apartment has some kind of outdoor space. The structure is mostly made of reinforced concrete skeleton with padding ceramic block. Only first floor structure is made from monolithic reinforced concrete peripheral wall. The roof of this building has vegetation coverage.
Description
Citation
BENDOVÁ, K. Bydlení na okraji města Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-07
Defence
Studentka prezentuje svoji práci. Připomínky oponenta: Tepelný most v přízemí? Jakou dlažba použít na tl. 10mm na terče? Jak přerušit tepelný most suterén x 1.NP? Otázky komise: Rozdíl mezi výškami 5m jak je to řešeno? Kde je průvlak v garážích? Výhody balkónu x terasy? Koupelny x pokoj velikost? Detail odtok vody? Průvlaky? Na otázky položené v rámci odborné rozpravy studentka reagovala v některých případech váhavě a nepřesně nicméně prokázala min. znalosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO