Bydlení na okraji města

Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření nízkoenergetického/pasivního objektu nacházejícím se na okraji města Brna a který by sloužil pro trvalé bydlení. Pozemek, na kterém se má objekt nacházet, v současné době tvoří převážně zeleň. Poměr zelené plochy se z ptačího pohledu nezměnil, pouze se přesunul do jiných výškových úrovní. Převážnou část ploch navrhovaného tvoří tedy zeleň, a to v podobě zelených střech. Výsledný návrh je tvořen dvěma dvoupodlažními objekty, které od sebe odděluje zelená střecha garáží nacházejícími se pod úrovní terénu. Nicméně se jedná o jeden komplexní objekt, v němž se celkem nachází 8 na sobě nezávislých bytových jednotek o různých velikostech se zahrádkami a terasami. Jižní strany fasád obou objektů tvoří převážně prosklené plochy směřované do zahrádek jednotlivých bytových jednotek. Velké skleněné plochy zároveň využívají, co nejvíce jižního světla, jelikož východní i západní v návrhu nelze dostatečně využít. Tato bakalářská práce vychází z předmětu ateliérové tvorby ze druhého ročníku.
The aim of this bachelor's thesis was to create a low-energy / passive building located on the suburbs of the city Brno and which would serve for permanent housing. The land on which the building is to be located is currently mostly green. The ratio of the green area did not change from a bird's eye view, it only moved to other height levels. The majority of the proposed area is therefore greenery, in the form of green roofs. The resulting design consists of two two-storey buildings, which are separated by a green roof of garages located below ground level. However, it is one complex building, in which there are a total of 8 independent housing units of various sizes with gardens and terraces. The southern sides of the facades of both buildings form mainly glazed areas facing the gardens of the individual housing units. At the same time, large glass areas use as much southern light as possible, as both eastern and western in the design cannot be sufficiently used. This bachelor's thesis is based on the subject of studio work from the second year.
Description
Citation
HOLÍK, L. Bydlení na okraji města [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student představil téma bakalářského projektu, jímž je Bydlení na okraji města a v němž rozvíjí ateliérový projekt z druhého ročníku bakalářského stupně studia, za který získal Cenu Arnošta Wiesnera udělovanou Ústavem architektury FAST VUT. Prezentace byla připravena výborně, výklad byl veden živě a konzistentně. Student operativně reagoval na doplňující dotazy členů komise týkající se zbytečně vycizelovaných vizualizací půdorysů i chyb v návrhu schodiště mezi 1. NP a 2. NP. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byly vzneseny otázky týkající se parkování, jehož řešení členové komise ocenili. Dále bylo rozvinuto téma rekuperace, která byla zamýšlena pro každý dům samostatně a v návaznosti na to pak otázka ekonomičtějšího umístění příslušných zařízení v technických místnostech v 1. NP. Proces výroby madla prezentovaného v modelu detailu autor vysvětlil přesvědčivě, třebaže členové komise nad ním vyjádřili velkou pochybnost. K veškerým dalším dotazům se vyslovil odpovídajícím způsobem, projevil výbornou orientaci v oboru a – navzdory drobným nedostatkům projektu – kromobyčejnou schopnost argumentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO