Polyfunkční dům v Mikulově

Abstract
Bakalářská práce navazuje na projekt vypracovaný v rámci předmětu AG035 Ateliér architektonické tvorby. Předmětem návrhu je polyfunkční dům v místě proluky, která v současné době slouží jako parkoviště, popřípadě tržiště. Návrh polyfunkčního domu se nachází v těsné blízkosti hradeb a zámeckých zahrad zámku Mikulov – nachází se v prostoru městské památkové rezervace, která byla ve městě Mikulov vyhlášena v roce 1982. Vlivem převýšení parcel a ulice, k níž návrh přiléhá, je navrhovaný polyfunkční dům rozdělen do tří na sebe navazujících částí. Krajní části jsou v prvním nadzemním podlaží vyčleněny pro komerci (květinářství, trafika, bistro). V druhém, třetím podlaží a podkroví nabízí dohromady 8 bytů. Prostřední část je vyhrazena pouze pro literární kavárnu. Součástí návrhu je rovněž podzemní parkování přístupné pomocí schodišť z prvního nadzemního podlaží krajních částí polyfunkčního domu. Vjezd a výjezd je zajištěn dvěma rampami. Nedílnou součástí je i zkulturnění zbývajícího volného prostoru, který přiléhá k hradbám mikulovského zámku. Tvořen bude zahradami a prostorem/průchodem přiléhajícím k vinnému sklepu a nacházejícím se pod hradbami. Zároveň bude možné se z tohoto průchodu dostat pomocí navrženého výtahu do prostoru zámeckých zahrad. Fasády všech tří částí polyfunkčního domu jsou bohatě prosklené. Jsou navrženy v bílé, béžové omítce případně pigmentované betonové stěrce. Zohledňují tak fakt, že se polyfunkční dům nachází v městské památkové rezervaci. Střecha objektu je sedlová s betonovou krytinou v tradiční červenohnědé barvě.
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation. The subject of the design is a multifunctional house in the place of the gap, which currently serves as a parking lot or marketplace. The multifunctional house is located close to the walls and castle gardens of Mikulov Castle - located in the urban conservation zone, which was declared in Mikulov in 1982. Due to the elevation of the plot and the street to which the design is adjacent, the multifunctional house is divided into three related parts. The outer parts are set aside for commercial purposes on the first floor (florist, newsagent, bistro). The second, third floor and attic offer a total of 8 apartments. The middle part is reserved only for a literary café. The design also includes underground parking accessible by stairs from the first floor of the outer parts of the multifunctional building. Entry and exit is provided by two ramps. An integral part is the culture of the remaining free space adjacent to the walls of the Mikulov castle. It will consist of gardens and a space/passage adjacent to the wine cellar located under the walls. At the same time, it will be possible to get from this passage to the area of the castle gardens by means of a designed elevator. The facades of all three parts of the multifunctional house are richly glazed and designed in white, beige plaster or pigmented concrete trowel. They take into account the fact that the multifunctional house is located in the urban conservation zone. The roof of the building is saddle with concrete covering in a traditional red-brown colour.
Description
Citation
KUČERA, P. Polyfunkční dům v Mikulově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student představil téma bakalářského projektu, jímž je návrh polyfunkčního domu v ulici Alfonse Muchy v Mikulově. Prezentace byla připravena výborně, výklad byl veden soustředěně s přesahem k širšímu kontextu historické zástavby městské památkové rezervace a unikátního krajinného prostředí, s nimiž autor promyšleně pracuje při řešení výhledů z jednotlivých bytových jednotek, teras i z literární kavárny. Na připomínky oponenta student reagoval operativně, stejně jako na doplňující dotazy členů komise. Jako problematické se ovšem ukázalo zařazení typologie „literární kavárny“ a bezbariérového přístupu do tohoto prostoru. Členové komise vyjádřili pochybnost nad ekonomickou rentabilitou provozu, stejně jako nad samotnou jeho náplní (s odkazem na skutečnost, že potenciální klientela kavárny se rekrutuje z generace, jejíž příslušníci v podstatě nečtou). V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byly vzneseny otázky týkající se příslušenství každé bytové jednotky v podobě vinného sklepa a celkové ekonomické náročnosti projektu. Nad detailem zábradlí se rozvinula debata o materiálovém řešení, o vhodném druhu dřeva pro výrobu madla a o konstrukci schodiště. Student se k veškerým dotazům vyslovil odpovídajícím způsobem, projevil orientaci v oboru a – navzdory určitým nedostatkům projektu – i dobrou schopnost argumentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO