Polyfunkční dům v Mikulově

Abstract
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby polyfunkčního domu v Mikulově. Práce vychází z vypracované studie v předmětu AG035 – Ateliér architektonické tvorby 5. Navrhovaná stavba se nachází ve městě Mikulov. Samotný objekt je na mírně svažitém pozemku pod zámeckými zahradami, na ulici Alfonse Muchy. Terasy ve vnitrobloku jsou již na hodně svažitém pozemku. Stavbu tvoří 1 budova o 4 podlaží a podkroví. Jedno podlaží je zcela zapuštěno do terénu jako suterén. Slouží k podzemním garážím a sklepním kojím pro majitele bytů. Přízemí má veřejnou funkci. Je zde navrhnuta trafika, kosmetický salon a vinárna, ke které patří i vinný sklep pod hradbami. Ve 2. a 3. nadzemním podlaží jsou navrhnuty bytové jednotku o různých velikostech. Podkroví je nevyužívané. Konstrukční systém je kombinovaný. Základová konstrukce je z vany z vodonepropustného betonu, vnitřní nosné stěny z keramických pálených cihelných bloků Porotherm. V suterénu jsou navrženy železobetonové sloupy s průvlaky. Stropní konstrukce jsou z železobetonových desek s železobetonovými věnci. Nosná konstrukce střechy je z dřevěné vaznicové soustavy.
The subject of the bachelor's thesis is the design of a new multifunctional building in Mikulov. The work is based on a study in the subject AG035 - Studio of Architectural Creation 5. The proposed building is located in the town of Mikulov. The building itself is on a slightly sloping plot under the castle gardens, on Alfonse Mucha Street. The terraces in the courtyard are already on a very sloping plot. The building consists of 1 building with 4 floors and an attic. One floor is completely sunk into the ground like a basement. It is used for underground garages and cellar nurseries for apartment owners. The ground floor has a public function. There is a newsagent, a beauty salon and a wine bar, which also includes a wine cellar under the walls. On the 2nd and 3rd floors, housing units of various sizes are designed. The attic is unused. The construction system is combined. The foundation structure is made of a tub made of waterproof concrete, the inner load-bearing walls are made of ceramic fired Porotherm brick blocks. In the basement, reinforced concrete columns with girders are designed. The ceiling structures are made of reinforced concrete slabs with reinforced concrete wreaths. The supporting structure of the roof is made of a wooden purlin system.
Description
Citation
LOVEČKOVÁ, M. Polyfunkční dům v Mikulově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Studentka představila téma bakalářského projektu, jímž je návrh polyfunkčního domu v ulici Alfonse Muchy v Mikulově. Prezentace byla připravena dobře, výklad byl veden konzistentně a studentka operativně reagovala na doplňující dotazy členů komise týkající se záměrného odstupu objektů od uliční fronty, parkování a širších urbanistických vztahů. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byla diskutována následující témata: odvodnění, retence a koeficient vsaku; vertikální komunikace, konstrukce schodiště, přístupy do instalačních šachet; výška zábradlí francouzských oken. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise reagovala studentka adekvátně, přičemž prokázala dobrou orientaci v oboru i schopnost argumentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO