VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY

Abstract
Bakalářská práce vychází z architektonické studie předmětu Ateliérové tvorby AG032 a konstrukční studie předmětu Komplexního projektu AG036. Zadání obsahovalo několik požadavků od investora. Předmětem této bakalářské práce je návrh novostavby vinařství ve vesnici Novosedly. Řešené pozemky s parcelními čísly 5844/2, 5764/29, 5764/55 a 5764/3, na kterých je umístěn stavební záměr a nachází se v katastrálním území obce Novosedly. Hlavní přístup na pozemek je z hlavní silnice 414 a dále po asfaltové cestě, která slouží i jako cyklotrasa. Stavba je na pozemku situována v blízkosti hranice pozemku, tedy jeho severozápadní straně. Už ze samotné situace vyplívá základní koncept projektu, kterým je snaha vybudovat novou dominantu obce, současně respektovat okolí vinic. Jedním z kladených cílů je spojit výrobu, degustaci a ubytování v jeden komplexní celek. Na konečnou podobu návrhu měl značný vliv pohled dálkových výhledů z řešeného území do okolí (na Pálavu) a druhým neméně důležitým, vytvořením místa odpočinku a setkávání lidí, kteří jdou cíleně za ochutnávkou vín, či za nezištným výhledem po okolí. Navrhovaná budova je dvoupodlažní, částečně zapuštěná v terénu, kdy jsem využila velký výškový skok v terénu. V prvním nadzemním podlaží se nachází výroba vín a skladovací prostory pro následný export anebo uchování vína. V druhém nadzemním podlaží se rozprostírají prostory pro návštěvníky, a to degustace a ubytování. Charakteristickým rysem pro stavbu je sedlová střecha, která se vznáší na Staré hoře, díky značnému prosklení a odlehčením pomocí sloupů. Významným bodem návrhu je vytvoření uzavřeného, ale zároveň otevřeného prostoru (dvorů).
The bachelor's thesis is based on an architectural study of the subject Atelier's work AG032 and a design study of the subject of the Comprehensive Project AG036. The award contained several requests from the investor. The subject of this bachelor thesis is the design of a new-build winery in the village of Novosedly. Sorted parcels with parcel numbers 5844/2, 5764/29, 5764/55 and 5764/3 on which the building project is located and is located in the cadastral territory of the municipality of Novosedly. The main access to the property is from the main road 414 and further along the asphalt road, which also serves as a cycleway. The building is situated near the property boundary, i.e. its northwest side. From the very situation emerges the basic concept of the project, which is to try to build a new domination of the village, while respecting the surroundings of the vineyards. One of the goals is to combine production, tasting and accommodation into one complex whole. The final design was influenced by the view of long-distance views from the area to the surrounding area (on Pálava) and another equally important one, by the creation of a resting place and meeting of people who go specifically for wine tasting or a selfless view of the surrounding area. The proposed building is two-storey, partially sunk in the terrain, when I took advantage of a large high jump in the terrain. On the first floor there is wine production and storage for subsequent export or preservation of wine. On the second above-ground floor there are areas for visitors, namely tasting and accommodation. A characteristic feature of the building is the saddle roof, which floats on the Old Mountain, thanks to considerable glass and lightening by means of columns. An important point of the proposal is the creation of a closed but open space (courts).
Description
Citation
MILOŠOVÁ, V. VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-07
Defence
Studentka úvodem představila svůj projekt VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY. Dále se studentka velmi nepřesvědčivě snažila reagovat na připomínky oponenta práce - likvidace dešťových vod, zábradlí chybějící u francouzských oken, výkres stropu nad 1. N.P. nevhodná volba stropní konstrukce. Následovala odborná rozprava nad výkresovou dokumentací. Studentka neodpověděla dostatečně přesvědčivě na otázky položené členy komise. V předložené výkresové dokumentaci chybí některé základní výkresy (pohledy). Členové komise poukázali na chybějící a nedostatečně zdokumentované části prováděcí dokumentace, klempířské prvky, truhlářské prvky. Omítka objektu, otázka soklu objektu a ochrany fasády před dešťovou vodou. Pojem "rolovací vrata". Dále studentka vysvětlila konstrukci detailu u recepčního pultu - konstrukce modelu z dvousložkové pryskyřice a dubového masivu. Komise upozornila na nedostatečnost výkresů detailů, které se nedají považovat za dostatečné, nedají se použít například pro tvorbu rozpočtu. Komise jednomyslně zkonstatovala, že předložená práce svým rozsahem a kvalitou nesplňuje požadavky zadání, dále že studentka není schopna reagovat na většinu položených otázek. Komise doporučuje práci přepracovat.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO