Vinařství Marcinčák Novosedly

Abstract
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby Vinařství Marcinčák v obci Novosedly. Práce vychází ze studie vypracované v předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Navrhovaná stavba se nachází v oblasti Stará hora. Tato oblast spadá pod obec Novosedly v okrese Břeclav. Objekt je navržen na samém vrcholu Staré hory na svažitém pozemku. Stavbu tvoří dvě podlaží. V podzemním rozsáhlém podlaží, které je částečně zapuštěno ve svahu, se nachází výroba a technologie, prezentační místnost, technické a hygienické zázemí, sklad, byt správce a ubytování pro 20 osob. V nadzemním podlaží jsou prezentační prostory, catering, hygienické zázemí pro návštěvníky a krytá terasa. Konstrukční systém je kombinovaný. Podzemí podlaží má svislé konstrukce částečně zděné z keramických broušených tvárnic a částečně betonové monolitické izolované extrudovaným polystyrénem. Stropní konstrukce nad podzemním podlažím je železobetonová monolitická. Nosná konstrukce v nadzemním podlaží je vytvořena z dřevěných lepených vazníků, které jsou součástí i střešní nosné konstrukce. Zastřešení objektu v části nadzemního podlaží je tvořeno sedlovými střechami. V části podzemního podlaží je střecha řešena plochou vegetační střechou, která je odvodněna vnitřními svody. Celá stavba je založena na železobetonové základové desce vyztužené kari sítí. Fasádu tvoří kombinace kamenného obkladu a dřevěné zavěšené fasády z opáleného modřínu.
The subject of this bachelor thesis is the design of a new-build property of Vinařství Marcinčák in the village of Novosedly. The thesis is based on a study drawn up in the subject AG032 - Ateliér architektonické tvorby. The designed building is situated in the Stará hora area. This area belongs to the village of Novosedly in the Břeclav district. The building is projected on the very top of Stará hora on a sloping estate. The building consists of two levels. On the extensive underground level, which is partially sunken in the slope, can be found the production, a presentation room, technical and sanitary facilities, storeroom, the caretaker’s flat and accommodation for 20 people. On the above-ground level can be found the presentation room, catering, sanitary facilities for visitors and a roofed terrace. The construction system is combined. The underground level has vertical construction partly bricked from ceramic ground blocks and partly concrete monolithic insulated with extruded polystyrene. The ceiling construction above the underground level is made of wooden glue laminated beams, which are a part of the roofing structure. The roof of the building on the above-ground level is created by saddle roofs. In one part of the underground level the roof is a flat green roof, which is drained with an internal drainage system. The whole building is based on a concrete base slab reinforced with welded wire mesh. The facade is a combination of stone cladding and a suspended wooden facade made of burnt larch.
Description
Citation
PRÁTOVÁ, K. Vinařství Marcinčák Novosedly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Vinařství Marcinčák Novosedly. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: Intimita v ubytovací části? Křížení provozu ubytovaných návštěvníků a návštěvníků degustace? Jak funguje otevírání posuvných prosklených dveří? Schodiště je příliš prudké a nenormové? Jak funguje dilatace konstrukce suterénní části a 1. NP? Jak funguje ukotvení kamenného obkladu na konstrukci? Následovala odborná rozprava s dotazy komise: Co znamená falcová krytina? Střecha nad části objektu je nezateplená? Nosné prvky se falešně propisují do střechy? Z čeho je krytina střechy? Jak je řešena kanalizace? Označení keramická tvárnice? Jak se kótují dřevěné prvky? Jak se otočí invalida na WC? Jaké je vodorovné ztužení nosných rámů? Jak jsou vytápěné pokoje? Z jakého materiálu je řešeno schodiště? Jaký je tvar zábradlí? Studentka s dokonalým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO