Návrh a statická analýza rozhledny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem bakalářské práce je návrh a statická analýza ocelové konstrukce rozhledny s celkovou výškou 25,32 metrů. Půdorys jednotlivých pater je pravidelný šestiúhelník se zmenšujícím se průměrem ke středu výšky. Hlavní vyhlídková plošina se nachází ve výšce 24 metrů, další vyhlídkové plošiny jsou umístěny ve čtvrtinách výšky. Cílem práce je navrhnout různá konstrukční řešení a jejich porovnání, vzhledem k vlivům zatížení na konstrukci a její části. Statické modely a výpočet vnitřních sil jsou provedeny ve studentské verzi programu SCIA Engineer 20.0.
The topic of the bachelor's thesis is the design and static analysis of the steel structure of a lookout tower with a total height of 25.32 meters. The floor plan of each floor is a regular hexagon with a decreasing diameter to the center of height. The main viewing platform is located at a height of 24 meters, other viewing platforms are located in quarters of the height. The aim of the work is to design various structural solutions and their comparison, with respect to the effects of loading on the structure and its parts. The static model and calculation of internal forces is performed in the student version of the SCIA Engineer 20.0 program.
Description
Citation
ŘEHOŘOVÁ, A. Návrh a statická analýza rozhledny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. - předseda, prof. Ing. Jiří Kala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Zbyněk Zajac - tajemník, Ing. Roman Gratza, Ph.D. - člen, Ing. Petr Hradil, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Alena Řehořová v rámci 10-ti minutové prezentace představila hlavní výsledky své bakalářské práce (BP). Tématem bakalářské práce je návrh a statická analýza ocelové konstrukce rozhledny scelkovou výškou 25,32 metrů. Půdorys jednotlivých pater je pravidelný šestiúhelník se zmenšujícím se průměrem ke středu výšky. Hlavní vyhlídková plošina se nachází ve výšce 24 metrů, další vyhlídkové plošiny jsou umístěny ve čtvrtinách výšky. Cílem práce je navrhnout různá konstrukční řešení a jejich porovnání, vzhledem kvlivům zatížení na konstrukci a její části. Statické modely a výpočet vnitřních sil jsou provedeny ve studentské verziprogramu SCIA Engineer20.0. Předseda komise prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. Tajemník komise Ing. Zbyněk Zajac Ing. Zbyněk Vlk, Ph.D. přečetl hodnocení vedoucího BP. Ing. Filip Hokeš přečetl hodnocení oponenta BP a vyzval studentku k zodpovězení dotazů uvedených v oponentním posudku: Při ručním ověření normálových sil v diagonálách v kap. 4 na str. 51 jste zanedbala naklonění diagonál od vertikály bez podrobnějšího komentáře. Jak by se změnily vnitřní síly, když byste tento odklon uvažovala? V rámci práce v kap. 5 bylo provedeno ověření posudku prvku na vzpěr. Pro posudek byl zvolen prut v modelu ozn. M1 (model s vetknutými diagonálami). V rámci posudku byly vzpěrné délky pro vybočení v rovině i z roviny dílce stejné. Jaká byla situace u modelu s kloubově připojenými diagonálami? Využití vzpěry pro podepření vyhlídkových plošin bylo přirozenou odpovědí na nevyhovující posudky, avšak působí v jinak velmi pěkně navržené konstrukci rušivě. Šlo by tento problém řešit jinak? Na položené dotazy měla studentka připraveny odpovědi. Ing. Filip Hokeš byl s odpověďmi spokojen a nevznesl žádné další doplňující dotazy. Dále byly položeny dotazy členů komise: Prof. Kala Otázka: Jaká je maximální hodnota součinitele beta? Odpověď: Studentka s pomocí odpověděla. Otázka: Která kombinace zatížení byla nejnepříznivější? Odpověď: V zimním období. Otázka: Omezující předpoklady pro prutovou teorii z hlediska geometrie? Odpověď: Studentka s pomocí komise odpověděla. Doc. Kytýr Otázka: Zjednodušující předpoklady pro ruční řešení konstrukce. Odpověď: Studentka odpověděla. Doktor Gratza Otázka: Jaké možnosti máte v případě nevyhovujícího posudku bez uvažování provozních opatření? Odpověď: Studentka odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO