Problematika infiltrace vody do zeminy sledovaná metodou EIS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku infiltrace vody do zemin a seznámení se s metodami a postupy monitorování procesu infiltrace v polních podmínkách, včetně posouzení vhodnosti metody elektrické impedanční spektrometrie pro sledovanou problematiku. Infiltrační schopnosti zemin se podílejí na formování krajiny vzhledem k její odolnosti vůči extrémním hydrologickým situacím (povodně, sucho). Infiltrace je proces, při kterém se v určitém čase a určitou rychlostí vsakuje voda ze zemského povrchu do hloubky zemin. Proces infiltrace vychází z poměrů na lokalitě a je ovlivněn přírodními vlivy i lidskou činností. Měření bylo provedeno na dvou vybraných lokalitách Školního lesního podniku, který je organizační součástí Mendelovy university v Brně, účelovým zařízením především její Lesnické a dřevařské fakulty. Koncepce a realizace měření infiltrace dešťových srážek do zeminy byla řešena v trvalém lesním porostu nacházejícím se v katastru obcí Útěchov a Kanice. Obě lokality se liší strukturou lesního porostu (druhovou, věkovou, prostorovou), a proto bylo provedeno porovnání naměřených dat. V případě metody elektrické impedanční spektrometrie a použité měřicí aparatury se jedná o pilotní práce vedoucí k získání poznatků, jací činitelé mohou mít na infiltraci vody do zeminy vliv a zda je vhodné v uvedeném prostředí metodu a měřicí aparaturu aplikovat.
The bachelor thesis is focused on the issue of water infiltration into soils and acquaintance with methods and procedures for monitoring the infiltration process in field conditions, including the assessment of the suitability of the method of electrical impedance spectrometry for the monitored issues. Infiltration ability of soil are involved in the formation of the landscape due to its resistance to extreme hydrological situations (floods, drought). Infiltration is process in which at exact time and at the certain rate is water absorbed from the earth´s surface into depth of the soil. Infiltration process is based on locality conditions and influenced by natural influences and by human activities. The measurement was performed at two selected localities of the School Forest Enterprise, which is an organizational part of Mendel University in Brno, in particular, of its Faculty of Forestry and Wood Technology. The conception and realization of measuring of rain water infiltration into soil was performed in permanent forest stands located in the cadastre of the municipalities of Útěchov and Kanice. Both localities differ in the structure of the forest stands (species, age, spatial), and therefore the comparison of measured data was performed. In the case of the electrical impedance spectrometry method and the used measuring apparatus, this is a pilot work leading to the acquisition of knowledge, which factors can have a significant impact on soil infiltration and whether it is appropriate to apply the method and the measuring apparatus in this environment.
Description
Citation
BARTONĚK, D. Problematika infiltrace vody do zeminy sledovaná metodou EIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - místopředseda, Ing. Šimon Pospíšilík - tajemník, Ing. Renata Biela, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen, Ing. Hana Uhmannová, CSc. - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta práce studenta odpověděl na dotazy uvedené v posudcích. V rámci rozpravy byly položeny studentovi následující dotazy: - Řešil jste vliv hrabanky na metodu EIS? - Kde jsou umístěny srážkoměry ČHMU? Jak daleko jsou od zkoumané lokality? Jaký vliv má kořenový systém na infiltraci? Jak se projevila kůrovcová kalamita na zkoumané lokalitě? - Jak jste volil dny pro meziroční porovnání? - Vysvětlete rozdílné reakce měření metodou EIS na měřené srážky. Student odpověděl na všechny uvedené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO