Technický návrh alternativy malé vodní elektrárny Ejpovice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním cílem bakalářské práce je provedení nového návrhu malé vodní elektrárny Ejpovice s beztlakovo-tlakovou derivací. Beztlaková část přivaděče zahrnuje návrh jezu, propustku a přívodního koryta. Tlaková část je tvořena vtokovým objektem a využívá stávající tunel pro převedení vody k turbíně. Předmětné posouzení uvažuje dvě varianty dopravy vody k elektrárně. V první variantě voda proudí přímo tunelem, přičemž ve druhé variantě je do tunelu instalováno sklolaminátové potrubí a tunel zůstává nezatopen. Práce rozebírá všechny dostupné podklady, následně je popsána lokalita a stávající stav území. Dále je prezentován nový návrh všech stavebních objektů a technologických zařízení. Je také podrobně popsán způsob sanace tunelu a závěrem práce je provedena ekonomická analýza obou řešení. Ačkoliv alternativní řešení nevyžaduje náročné sanace tunelu, vychází doba návratnosti projektu oproti variantě se zatopeným tunelem výrazně delší, a tak bych doporučil řešení dle první varianty.
The main purpose of this bachelor’s thesis is a new design of a small hydroelectric power plant Ejpovice with non-pressure and pressure derivation. The non-pressure part of a waterway includes design of a weir, culvert and an inlet channel. The pressure part of a waterway includes an intake object and an original tunnel. The design review includes two variants of a waterway. In the first variant water is running straight through the tunnel. The second variant is considering with a glass reinforced pipe that will be installed in the tunnel so the tunnel won’t be flooded. At first the thesis analyses all the sources for the preparation of a design and discribes an area of interest. Below the thesis presents a design of all the new building objects and technological equipments. Detailed restoration of the tunnel is also described. In conclusion of the thesis, there are calculations of a power generation and an economic analysis of both variants. The payback period of the second variant is significantly longer than the period of the first variant although an alternative design doesn’t require a comlicated restoration of the tunnel. On the basis of this fact I recommend to implement the first design.
Description
Citation
MITREGA, S. Technický návrh alternativy malé vodní elektrárny Ejpovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Dráb, Ph.D. - místopředseda, Ing. Stanislav Kotaška - tajemník, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Miroslav Špano, Ph.D. - člen, Ing. Michal Žoužela, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta práce student odpověděl na dotazy uvedené v posudcích. V rámci rozpravy byly položeny studentovi následující dotazy: Z jakého důvodu máte v řezu úzkou savku která se rozšiřuje?/student odpověděl Jak je dlouhý náhon k derivačnímu kanálu? Počítal jste s jalovým odtokem k vypuštění a vyčištění kanálu./student odpověděl Proč máte pevnou přelivnou hranu jezu a nepočítal jste např. s vakovým jezem? Proč jste zvolil řetězový čistící stroj pro čištění česlí?/student odpověděl Folie v derivačním kanálu jak je myšlena a prováděna?/student odpověděl Doba návratnosti 11 let, nezamýšlel jste se že kotvení folie má menší životnost než návratnost?/student odpověděl Byl derivační kanál původně navrhován na tlakový režim?/student odpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO