Analýza a optimalizace cyklodopravy ve městě Bratislava

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalárska práca analyzuje súčasný stav cyklodopravy v meste Bratislava predovšetkým so zreteľom na dosiahnutie bezpečnosti a komfortu pri používaní bicykla ako dopravného prostriedku. Práca kladie dôraz na cyklodopravu ako na hnací motor udržateľnej mobility a zdravej, prosperujúcej spoločnosti. Z analýzy vyplýva, že kvalitná cyklistická infraštruktúra môže pomôcť mestu Bratislava s narastajúcimi dopravnými problémami a znečisteným ovzduším. Teoretická časť obsahuje informácie ako zvýšiť bezpečnosť cyklodopravy a ako upokojovať mestskú dopravu v prospech cyklodopravy. Analytická časť hodnotí súčasný stav, kritické miesta a popisuje oblasti s cykloobojsmerkami. Praktická časť optimalizuje jestvujúce cyklotrasy s prioritou bezpečne segregovať cyklistov od zvyšku premávky v súlade s priestorovými možnosťami.
The bachelor's thesis analyzes the current situation of bicycle transport in the city of Bratislava, especially with regard to achieving safety and comfort when using a bicycle as a means of transport. The work emphasizes bicycle transport as a driving force for sustainable mobility and a healthy, prosperous society. The analysis shows that quality cycling infrastructure can help the city of Bratislava with growing traffic problems and polluted air. The theoretical part contains information on how to increase the safety of bicycle transport and how to calm urban transport in favor of bicycle transport. The analytical part evaluates the current state, critical points and describes the areas with contra-flow cycling. The practical part optimizes the existing cycling routes with the priority of safely segregating cyclists from the rest of the traffic in accordance with the spatial possibilities.
Description
Citation
OROSZ, M. Analýza a optimalizace cyklodopravy ve městě Bratislava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace student Michael Orosz pohovořil o své bakalářské práci s názvem "Analýza a optimalizace cyklodopravy ve městě Bratislava o oblasti, která byla vybrána pro hodnocení stávajícího stavu. Podrobně představil navržené varianty řešení dopravní situace se zaměřením na realizaci a umístění cyklopruhu v průjezdním profilu komunikace. Ve své prezentaci se student zaměřil na kritická místa se zaměřením na hledání nejvhodnějšího řešení pro zvýšení bezpečnosti a plynulosti cyklistické dopravy. V závěru prezentace provedl celkové zhodnocení všech 9 klíčových tras, na kterých navrhl zlepšení pro cyklistickou dopravu. Dále byly položeny dotazy oponenta 1) Jaký je Váš názor na cykloobousměrky? Zavedl byste je plošně? Ve všech jednosměrkách pro automobily? Nebo byste určil nějaké meze? 2) V práci často sdružujete chodce a cyklisty do společné stezky případně snižujete prostor pro cyklisty na úkor prostoru pro chodce. Kdy je dle Vašeho názoru dobré sdružovat a kdy oddělovat? 3) V trase 7 navrhuje přesunout cyklisty na samostatný cyklopruh na chodníku. Uvažoval jste i o variantě posunu cyklopruhu za parkovací pruh (šikmé parkování)? Pokud ano, proč jste tuto variantu zamítl? Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - Čím můžou být způsobeny nedostatky zhodnocené při zpracování bakalářské práce? - Jaký vliv na projekci cyklostezek má nově navržený zákon o dodržení vzdálenosti automobilu od cyklisty na pozemních komunikacích? Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - Jaký je váš názor na pohyb nejrůznějších koloběžek a podobných dopravních moderních prostředků? Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - Podrobněji popište zakreslení nového návrhu prezentovaného řešení. - Jak bývají řešeny přejezdy pro cyklisty přes pozemní komunikaci? - Z jakého důvodu jste zvolil konkrétní řešení křížení cyklostezky a tramvajové trati? Student na všechny položené dotazy odpověděl bez váhání a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO