Studie nové tramvajové trati v Brně, úsek Tkalcovská - Masná

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Studie se zabývá návrhem os kolejí nové dvoukolejné tramvajové trati vedené ulicemi Tkalcovská, Podnásepní a Koželužská. Tramvajová trať je z jedné strany zaústěna v křižovatce Cejl-Tkalcovská, z druhé strany v křižovatce Křenová-Koželužská-Masná, přičemž je zde napojení přizpůsobeno tak, aby trať dále pokračovala ulicí Masnou a Hladíkovou k novému nádraží. Cílem bylo také prověřit, zda plánovanou trať lze umístit do uličního prostoru, který je navržen územní studií „Přestavbová zóna – Špitálka a okolí“. Součástí práce je také navržení nových zastávek s hmatovými úpravami a vypracování studie docházkových vzdáleností.
The study deals with the line of the track axes of the new double-track tram line led by Tkalcovská, Podnásepní, and Koželužská streets. The tram line ends on the one side at the Cejl-Tkalcovská crossroad, on the other side at the Křenová-Koželužská-Masná crossroad. Connection is adapted so that the line continues along Masná and Hladíková streets to the new railway station. Also, the aim is to check whether it is possible to place the planned line within a street space, designed by the territorial study "Přestavbová zóna - Špitálka a okolí". The bachelor thesis further contains a design of new barrier-free tram stops and elaboration of a study of walking distances.
Description
Citation
CÍCHOVÁ, K. Studie nové tramvajové trati v Brně, úsek Tkalcovská - Masná [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace bakalářské práce s názvem "Studie nové tramvajové trati v Brně, úsek Tkalcovská - Masná" představila hodnocenou oblast, která byla předmětem návrhu os kolejí dvoukolejné trati. Dále představila postup při analýze bytových domů a spádové oblasti, vypracování studie docházkových vzdáleností pro navržené umístění zastávek. Studentka detailně popsala návrh samotného vedení tramvajové trati a další urbanistické aspekty návrhu uličního profilu. V závěru své prezentace velmi komplexně zhodnotila celou navrženou studii. Následovaly dotazy oponenta Ing. Martina Všetečky, Ph.D.: 1)Proč nejsou navrženy i další oblouky, např. pro směry mezi zastávkami Radlas - Kornerova nebo Šmeral - Životského? 2) Uvažovala jste vlečku teplárny? Její zachování a tedy navržení křížení železnice-tramvaj by minimálně z pedagogického hlediska bylo velmi zajímavé. 3) Kde na zastávce Křenová bude zastavovat tramvaj jedoucí od odsunutého nádraží směr Líšeň? 4) Podle čeho jste volila, zda podélná čára podél tramvajového tělesa bude na křižovatce plná, nebo přerušovaná? 5) Podle čeho jste volila úseky, kde jsou a kde nejsou navržena stromořadí? Řešila jste druh stromů (tedy jejich velikost)? Řešila jste hospodaření s dešťovou vodou? 6) Má navedení řidičů automobilů do levého řadicího pruhu na křižovatce Tkalcovská x Cejl a Kuželužská x křenová nějaký dopravně-inženýrský důvod? 7) Považujete počet přechodů (resp. jejich rozestupy) přes novou Tkalcovskou a Koželužskou za dostatečný? neměly by být přechody nebo místa pro přecházení i na váš přechod, nebo budou Masnou přebíhat v ose chodníku Křenové? 8) Počty bydlících v docházkové vzdálenosti jste dělala s pomocí GISu, nebo ručně jako otrok? Jakou max. docházkovou vzdálenost jste volila? Ulice Pastrnkova je mimo docházkovou vzdálenost? Dále byly položeny dotazy členů komise: V rámci odborné rozpravy byly položeny členy komise následující dotazy: Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - Počty osob na jednu zastávku byly brány za předpokladu rezidenčního bydlení? - Byly řešeny průseče prezentovaných polygonů? - Jaká je minimální šířka ostrůvku dle normy? - Podrobně popište výkres. Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - Byly provedeny hlukové studie v dané oblasti? Studentka na všechny položené dotazy bez problému odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO