Modelování pohybu osob při konání hromadných akcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá modelováním pohybu osob při konání hudebního festivalu Hradecký Majáles. Tato hromadná událost patří k velmi oblíbeným festivalům v Hradci Králové a její návštěvnost dosahuje až 17 tisíc osob. Práce je zaměřena na optimalizaci běžného provozu akce, predikci možných překážek a eliminaci případného nebezpečí. Pro analýzu jsou vytvořeny 3 základní ověřovací scénáře včetně scénáře zahrnujícího vznik nebezpečí a následnou simulaci evakuace osob. V rámci analýzy jsou vyhodnoceny stěžejní veličiny, jako je hustota, doba evakuace a LoS. Dále jsou vytipována jsou i kritická místa, kde by mohlo dojít ke zranění osob. Pro tato místa byla navržena nová bezpečnostní opatření nebo optimalizace geometrie areálu. V závěru práce je provedeno vyhodnocení efektivnosti navrhovaných změn vyplývajících z provedené analýzy.
The thesis deals with modeling the movement of people during the music festival Hradecký Majáles. This mass event is very popular in Hradec Králové, and its attendance reaches 17 thousand people. The thesis is focused on optimalization of the normal operation of the event, prediction of possible obstacles and possible danger. For analysis a few verification scenarios are created, including the scenario involving the emergence of danger and following simulation of evacuation of people. Within the analysis the key variables such as density, evacuation time and LoS. The critical places where people could get hurt, are selected. The new security precautions or optimization of site geometry optimizations are suggested for these places. In the conclusion of the 3 thesis is performed efficiency evaluation of the suggested changes resulting from the performed analysis.
Description
Citation
ŽALSKÁ, K. Modelování pohybu osob při konání hromadných akcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - předseda, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Mgr. Josef Šíp - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace s názvem "Modelování pohybu osob při konání hromadných akcí" studentka pohovořila o numerických modelech. O vstupních datech a vytvořených modelech pro akci Majáles. Na závěr studentka popsala doplňkovou studii zabývající se kritickým místem a navrhla návrhy pro zlepšení modelu. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. Ondřeje Uhlíka: 1) Vysvětlete pojem reakční doba. Jaké rozdělení pravděpodobnosti se používá v odborné literatuře pro stanovení reakční doby populace v evakuačních modelech? 2) Na straně 34 jste pro vyhodnocení bezpečnosti použila zjednodušenou kvalitativní analýzu rizik. Jaký další typ analýzy rizik znáte? Popište základní rozdíly. 3) Z heat mapy na straně 49 vyplývá, že ve větší části areálu se při běžném provozu v určitých časech vyskytla kritická hustota. Na základě čeho jste vybírala 5 míst pro optimalizaci? Následovaly dotazy členů komise: doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. Kvalitativní dopady. Důsledky rizikové analýzy. SWOT analýza. Doba před pohybem. Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. Grafika Vaší práce je velmi nepřehledná, postrádám fotky z areálu. Ing. Mgr. Josef Šíp Ing. et Ing. Kristýna Hrabová Hodnotila jste analýzu rizik jako jednotlivec, nebo pomocí týmu expertů. Studentka na otázky komise odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO