Bytový dům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je zpracování projektu pro provedení stavby bytového domu s téměř nulovou spotřebou energie. Bytový dům bude umístěn na okraji vesnice Němčany, na parcele číslo 2354/1. Jako celek má tvar hranolu, nicméně v průčelí má každý z bytů vlastní terasu, balkon nebo lodžii, které tento tvar narušují. Celý objekt má 4 nadzemní a 1 podzemní podlaží. V suterénu se nachází technická místnost, společenská místnost a sklepní kóje. V 1NP se nalezneme 4 bytové jednotky, kolárnu a kočárkárnu, uklízecí místnost a místnost pro baterie. Ve 2NP a 3NP se nachází 5 bytových jednotek a ve 4NP 2 rozlehlé bytové jednotky. Bytové jednotky jsou navrženy pro 2-8 osob, celkem se zde ubytuje až 54 osob. Celá budova je zastřešena pomocí jednoplášťové vegetační ploché střechy s klasickým pořadím vrstev. S ohledem na tvarové a dispoziční řešení jsou svislé nosné konstrukce z keramických tvárnic THERM, vodorovné nosné konstrukce a obvodové stěny v suterénu jsou ze železobetonu. Celá stavba je založena na základových pasech z prostého betonu. Obvodové stěny jsou kontaktně zatepleny systémem ETICS za použití fasádního polystyrenu a omítnuty fasádní omítkou sněhově bílé, antracitové a červené barvy.
The subject of this bachelor’s thesis is the elaboration of a project for the construction of a new apartment building with almost zero energy consumption. The apartment building is placed at a nonurban area of the village Němčany, on parcel number 2354/1. Altogether it has a shape of a prism, however in the frontage, each apartment has its own terrace, balcony, or loggia, which disrupt this shape. The whole object has 4 above ground floors and 1 underground floor. In the basement, there is a utility room, a common room, and cellars. On the first floor there are 4 residential units, a bicycle and carriage room, a cleaning room, and a room for batteries. There are 5 residential units on the second and third floor and 2 vast apartments on the fourth floor. Housing units are designed for 2-8 people, a total amount of up to 54 people can be accommodated here. The whole building is covered by green warm flat roof with a classic order of layers. Regarding the shape and dispositions, the vertical load-bearing structures are made of ceramic blocks THERM, the horizontal load-bearing structures and the perimeter walls in the basement are made of reinforced concrete. The whole building is based on plain concrete foundation strips. The perimeter walls are contact insulated with the ETICS system using facade polystyrene and plastered with snowy white, anthracite and red facade plaster.
Description
Citation
ČERMÁK, R. Bytový dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Vystrčil - tajemník, Ing. Klára Hobzová - tajemník, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Bohuslav Brukner - člen,
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student započal obhajobu práce základním popisem řešené stavby. Během prezentace bylo představeno: - Umístění objektu s bližším popisem lokality. - základní popis parametrů budovy - tvarové řešení, počet funkčních jednotek, světlé výšky podlaží objektu. - Bližší popis navrhovaných bytových jednotek - velikosti jednotlivých bytů a celkový popis dispozičního řešení jednotlivých podlaží objektu. - Bližší popis konstrukčního a materiálového řešení stavby. - Závěrem prezentace student popsal architektonické řešení budovy společně s představením vizualizací objektu. Student plynule navázal k zodpovězení otázek oponenta - V situačním výkresů je zakreslena retenční nádrž o objemu 8 m3. V technické zprávě . ani ve výkresech není zdůvodněna absence vsakovacího objektu dešťových vod. Objasněte komisi důvody. Student popsal zdůvodnil řešení špatnými hydrogeologickými poměry z hlediska propustnosti srážkových vod. Student popsal návrh nakládání s dešťovou vodou přepadem z nádrže do oddílné kanalizační sítě. Dále komise přešla k diskuzi nad umístěním retenční nádrže pod objektem vzhledem k náročnosti a rizikům návrhu. Dále byly položeny dotazy na rozdíl mezi retenční a akumulační nádrží dešťové vody. Student odpověděl na dotazy s nejasnostmi a nepřesnostmi. - Na jednoplášťové ploché střeše je navržena vegetační skladba, jaký vliv má objem odtékajících vod. Ovlivní realizace vegetační střechy objem vsakovacího tělesa? Student uvedl vliv zelené střechy na odtokové poměry srážkových vod. - V projektu jsou navrženy byty o velikosti od 52,92 po 226,93 m2. pokuste se odhadnout cenu za 1m2 plochy bytu s ohledem na dostupnost a lokalitu. Student popsal způsob, jakým způsobem počítal cenu za 1 m2 bytu. D8le pokračovala diskuze nad cenou reálných stavebních projektů s Ing. Bruknerem. - Jakým - Jaké jsou výhody předsazené montáže oken? Ve výkresech uvažujete s realizací předokenních žaluzií, jaký je jejich hlavní přínos? Může docházet ke vzniku trhlin na rozhraní vrstvy z EPS a žaluziového kastlíku? Lze tento problém nějakým způsobem eliminovat? Student odpověděl s nejasnostmi a nepřesnostmi, závěrem však své omyly doplnil. Odpověď bbyla tedy v zásadě správná. - Může docházet ke vzniku trhlin na rozhraní vrstvy z EPS a žaluziového kastlíku? Lze tento problém nějakým způsobem eliminovat? Studen popsal možnosti řešení a připustil jednotlivá rizika.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO