Dopad letectví na globální oteplování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou neustále rostoucích emisí letecké dopravy. Je zde popsáno, kde se skleníkové plyny objevují a co jejich nadměrné množství způsobuje. Dále se tato práce věnuje srovnání emisí jednotlivých druhů dopravy a srovnání zvýhodňování jednotlivých druhů dopravy, zejména letecké dopravy, pomocí dotací a daňových úlev v EU.
This bachelor‘s thesis deals with the issue of ever-increasing aviation emissions. It describes where greenhouse gases appear and what their excessive amount causes. Furthermore, this work deals with the comparison of emissions of individual modes of transport and the comparison of the benefits of individual modes of transport, especially air transport, through subsidies and tax relief in the EU.
Description
Citation
ŠTARHA, A. Dopad letectví na globální oteplování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Koštial, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studnet prezentoval práci. Následně byla komise seznámena s posudky a student reagoval na otázky oponenta: Student vysvětlil požadované jednotky. Student vysvětlil odečítání z internetových zdrojů. Student vysvětlil zpětnou vazbu vodní páry. V rozpravě proběhla diskuse ohledně nevýhod a i výhod globálního oteplování, dále se diskutovala vyváženost postupu lidské činnoti omezující globálního teplování. Dále se diskutovala vytíženost letadel a automobilů. Student vysvětlil srovnání. Jak si představujete uhlíkovou neutralitu? Student se vyjádřil spíše skepticky k dosažení emisních požadavků do roku 2050, možností a omezení vodíkového pohonu. Následně se diskutovala stránka ekologických zdrojů elektrické energie. Jsou již dospuné zdroje informací ke vlivu koronaviru? Studijí je zatím málo. Porovnával jste emise s přírodní cestou pohlcování (kácení deštných pralesů, apod.)? Student odpověděl všeobecně. Diskutovala se náročnost společenské poptávky po cestování a dopravě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO