Přehled typů hluku způsobeného kompresorem turbodmychadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na rozbor aerodynamického hluku vycházejícího z kompresoru turbodmychadla. Z jednotlivých publikací tuzemských i zahraničních byly převzaty poznatky týkající se práce radiálního kompresoru ve spojitosti s produkcí hlukového spektra. Hlavní pozornost byla věnována hluku vytvářeného v oběžném kole kompresoru. Jako podklad pro tvorbu hluku v kompresoru je používaná jeho charakteristika a v ní vyznačená pracovní křivka jako výsledek spolupráce motoru s turbodmychadlem. V jednotlivých kapitolách jsou popsány zdroje hluku vytvářené, rotací lopatek oběžného kola, nadzvukovým proudem vstupujícím do záběrníku, přetékáním vzduchu mezi lopatkami a skříní kompresoru, rotačním odtržením proudu a pumpováním kompresoru.
The bachelor thesis is focused on the analysis of aerodynamic noise coming out of the compressor of turbocharger. The findings concerning the work of a radial compressor in connection with the production of the noise spectrum were overtaken from individual home and foreign publications. Main attention has been focused on the noise generated in the compressor impeller. As a basis for the generation of noise in the compressor, its characteristic and the operating line marked in it are used as a result of the cooperation of the engine with turbocharger. In individual chapters are described the sources of noise generated by, the rotation of the impeller blades, the supersonic current entering the impeller eye, the overflow of air between the blades and the compressor housing, the rotating stall and the surge of the compressor.
Description
Citation
PAULÍK, L. Přehled typů hluku způsobeného kompresorem turbodmychadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Rousek, CSc. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval svou závěrečnou práci a odpověděl na otázky vedoucího i oponenta. Dále odpovídal na dotazy členů zkušební komise: Můžete popsat podíly jednotlivých typů hluků? Jak je možné stanovit hluk v turbodmychadle. - zodpovězeno Co je nezajímavé na oblasti 100-1000MHz? -zodpovězeno Jak nastavíte parametry pro nejvyšší a minimální hluk dB? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO