Vliv uvolňování zinku při slinování na permeabilitu/indukčnost feritové keramiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na zkoumání vlivu uvolňování zinku při slinování feritů na permeabilitu/indukčnost feritové keramiky. Teoretická část pojednává o postavení feritů mezi ostatními keramickými materiály. Jsou zde popsány základní charakteristické vlastnosti feritů, jejich krystalová struktura a nakonec problémy, které se bezprostředně pojí s jejich výrobou a které zásadně ovlivňují magnetické vlastnosti feritů. Ve druhé části práce byl u připravených testovacích těles z průmyslových surovinových směsí zkoumán vliv teploty a času slinování a polohy jader v peci při výpalu na ztrátu zinku ze vzorku a následně na elektromagnetické vlastnosti. Jedná se o prvotní experimenty, na které bude navazovat další výzkum, jehož snahou bude odstranění problému ztráty zinku při výrobě Mn-Zn feritů.
The diploma thesis is focused on the investigation of the effect of zinc release during ferritic sintering on the permeability/inductance of ferrite ceramics. The theoretical part deals with the position of ferrites among other ceramic materials. It describes the basic characteristics of ferrites, their crystal structure and finally the problems that are directly related to their production and which fundamentally affect the magnetic properties of ferrites. In the second part of the work, the influence of the temperature and time of sintering and the position of the cores in the furnace during firing on the loss of zinc from the sample and subsequently on the electromagnetic properties of the prepared test specimens from industrial raw material mixtures was investigated. These are initial experiments, which will be followed by further research aimed at eliminating the problem of zinc loss in the production of Mn-Zn ferrites.
Description
Citation
KVAPILOVÁ, V. Vliv uvolňování zinku při slinování na permeabilitu/indukčnost feritové keramiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Diplomantka představila svou prakticky zaměřenou práci. Nejdříve seznámila komisi se základními vlastnostmi keramických feritů, cíly práce, popisem použitých materiálů. Následně popsala způsoby měření, vyhodnocení a parametry výpalu. V rámci vyhodnocení popsala především vliv teploty, polohy jader na ztrátu zinku a permeabilitu. Po závěrečném shrnutí výsledků byly zodpovězeny otázky oponenta: Sama autorka práce uvádí, že jde o prvotní experimenty na které bude navazovat další výzkum, jehož snahou bude odstranění problému ztráty zinku. V závěru navrhuje tři možnosti. Jednou z nich je výpal Mn-Zn-feritových jader v přítomnosti ZnO umístěného volně v peci. V tomto ohledu se jedná o zásyp feritových jader nebo ZnO prášek nebude s jádry v přímém kontaktu? Tak jako tak, oba tyto způsoby skýtají jistá rizika a to jak pro ferit samotný, tak pro pec. Můžete prosím diskutovat jaká? Navazuje na otázku 1. Dalším navrženým postupem je „zakrytování jader tak, aby byla v nejmenším možném přímém kontaktu s proudící atmosférou“. Takový zásah do technologie by dle mého názoru přinesl více škody než užitku. Jak by se takto „zakrytovaná“ jádra chovala ve fázi chlazení? Jakým způsobem by vůbec bylo možné zajistit odpovídající oxidační stupeň manganu? Nemyslíte, že vhodnější alternativou než je použití % z hmotnosti jádra, by bylo lépe vyjádřit úbytek hmotnosti zinku jako hmotnost vztaženou na jednotku plochy a času, například v mg/(cm2.min). V práci velice postrádám pokus o matematické zobecnění vlivu teploty, ale i dalších faktorů, na ztrátu zinku. Pokuste se podpořit nebo naopak vyvrátit mé tvrzení, které bylo odvozené na základě výsledků uvedených ve vaší diplomové práci: Rychlost vypařování zinku z povrchu páleného feritového jádra je nepřímo úměrná druhé odmocnině termodynamické (absolutní) teploty. Studentka na dané otázky výborně odpověděla Následně komise položila otázky: Jak je to s tvorbou difusní bariéry? Jak se prováděl výpal? Studentka na otázky výberně odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO