Návrh a optimalizace tělesa vřeteníku pro obráběcí stroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a optimalizací tělesa vřeteníku pro obráběcí stroj. Práce byla zaměřena na porovnání jednotlivých variant valivého a kluzného vedení vřeteníku, vhledem k jejich statické a dynamické tuhosti. Byla vypracována rešerše v oblasti obráběcích strojů, jejich statických a dynamických vlastností, používaných materiálů a konstrukčních provedení vřeteníků, z hlediska jejich typu vedení, způsobu náhonu vedení a způsobu náhonu vřetena. Mezi další hlavní cíle práce patřilo navržení jednotlivých variant vedení vřeteníku pro horizontální obráběcí centrum, vypracování jednotlivých výpočtových modelů a vyhodnocení získaných výsledků.
This diploma thesis deals with the design and optimization of a headstock for machine tool. Thesis was focused to comparison of several types of slide-ways and linear guides of headstock, considering their static and dynamic rigidity. An overview in the field of machine tools, their static and dynamic properties, use materials and design of headstocks, considering types of guideways, types of guideways drives and types of drives of spindle was made. Among the other main goals is included design of several types of guideway of headstock for horizontal machine tool, elaboration of computational models and evaluation of results.
Description
Citation
LEKEŠ, P. Návrh a optimalizace tělesa vřeteníku pro obráběcí stroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentuje svoji práci. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy oponenta. Komise se ptá, co je to optimalizace a optimum, a jaká optimalizace byla provedena v práci studenta. Komise se ptá na počet odebraných stupňů volnosti u lineárního vedení. Komise se ptá na řešení statické preurčitosti u dvojici lineárních vedení. Komise se ptá na kompenzaci padaní vřeteníku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO