Lepení FDM 3D tištěných dílů z PLA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá teorií 3D tisku, materiály pro tisk a lepením. Zaměřuje se na FDM tisk a PLA materiál. Dále srovnává lepení s jinými metodami a věnuje se rozdělení lepidel, postupu lepení a zkouškám lepených spojů. Práce také na základě literární studie navrhuje experiment k hodnocení vybraných lepidel. Praktická část obsahuje popis, výsledky a vyhodnocení experimentu. Hodnocení lepidel probíhalo na základě pevnosti v tahu a smyku.
The thesis deals with the theory of 3D printing, materials for printing and bonding. It focuses on FDM printing and PLA material. It also compares gluing with other methods and deals with the distribution of adhesives, the gluing procedure and tests of glued joints. The work, based on literature studies, proposes an experiment to evaluate selected adhesives. The practical part contains a description, results and evaluation of the experiment. The evaluation of adhesives is based on tensile and shear strength.
Description
Citation
ŠLIMAR, F. Lepení FDM 3D tištěných dílů z PLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Uveďte, proč podle Vás kyanoakrylátová lepidla dosahovala lepších výsledků oproti epoxidovým. 2. U vzorků lepených lepidlem KAVAN PRO uvádíte „V případě varianty C došlo k vytvoření bílého povlaku, který měl negativní vliv na lepený spoj“ Můžete blíže popsat o jaký bílí povlak se jednalo a proč měl negativní vliv a na co? 3. Co je to "t" rozdělení? - zodpovězeno 4. Je tam i kombinované namáhání? - částečně zodpovězeno 5. Na základě čeho jste vybíral lepidla? - zodpovězeno 6. Co je to uváděný adhezní lom? - zodpovězeno 7. Nemá šířka vliv na ohybové napětí? - zodpovězeno 8. Jak jste před lepením definoval kvalitu lepeného povrchu? - zodpovězeno 9. Nešel by lepený povrch sjednotit obráběním? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO