Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Zadáním bakalářské práce bylo navrhnout vhodnou stavbu do námi vybrané proluky. Můj návrh se zabývá prolukou na ulici Sladová. Celkem neatraktivní lokalita schovaná za Mendlovým náměstím, která je ovšem skvělou zkratkou ke hradu Špilberk. V dnešní době je proluka nehezká, zarostlá a oplocena vlnitým plechem, na kterém se vyřádili kdejací "umělci". Z analýz, které jsem zpracovávala minulý semestr vyplynulo, že parcely nejsou zastavené v podstatě odjakživa. Navíc se zde nachází průzkumná štola tramvajové tratě. Z nahlédnutí do územního plánu vyšlo najevo, že s tramvajovou tratí pod Špilberkem se stále počítá, a tak jsem musela návrh tomuto faktu přizpůsobit. Mým návrhem je tedy polyfunkční dům, který je z vetší části obytný. Tunel jsem do domu zakomponovala tak, že jsem z něj v podstatě udělala aktrakci pro veřejnost jako součást velké kavárny s podzemním barem a klubem. Přínosem návrhu pro lokalitu by mělo být zatraktivnění ulice, zaplnění nevzhledné mezery a vytvoření novým obytných prostor v blízkosti centra.
The task of the bachelor's thesis was to design a suitable structure for our chosen gap. My design deals with a gap on Sladová Street. Quite an unattractive location is hidden behind Mendel Square, but which is a great shortcut to Špilberk Castle. Nowadays, the gap is ugly, overgrown and fenced with corrugated iron, on which some "artists" decorated with their thought of art. The analyses I performed last semester showed that the plots never had a building on them. In addition, there is an exploration tunnel of the tram line. An insight into the zoning plan revealed that the tram line below Špilberk is still being considered, so I had to adapt the proposal to this fact. So, my design is a multifunctional house, which is mostly residential. I incorporated the tunnel into the house by basically making it an attraction for the public as part of a large cafe with an underground bar and club. The benefit of the design for the site should be to make the street more attractive, to fill an unsightly gap and to create new living spaces near the centre.
Description
Citation
ŠUJANOVÁ, R. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Zdeněk Hirnšál (předseda) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Lenka Kropšová (člen) Ing. arch. Jan Mléčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
- představení projektu studentkou, dotazy na parkování - dotazy oponenta • konstrukční řešení – bílá vana, zdi ne nad sebou – sloupy a průvlaky • v rozích zavěšené, prostřední platforma ukotvena do nosných stěn (konstrukce platforem v 1. PP) • střešní terasa – zázemí - následná diskuze • velikost bytů, výměry • detail (provedení) arkýřů ( zavěšené) • treláž, rastr fasády • parkování ze dvora? (parkování neřešeno) • ztvárnění vstupu do domu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO