Box pro 3D tiskárnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se skládá ze čtyř hlavních částí. První část se zabývá metodami 3D tisku, a především metodou FDM, pro kterou je následně navrhován box. V druhé části jsou zmíněny vhodné podmínky 3D tisku, které jsou ovlivnitelné úpravami 3D tiskárny. Část třetí popisuje negativní vnější vlivy ovlivňující kvalitu a průběh tisku a následné odstranění těchto vlivů. Čtvrtá, hlavní část, se věnuje návrhu boxu pro 3D tiskárnu Průša i3 MK3s, který zamezí působení vnějších vlivů a umožní kvalitu tisku vylepšit. Box je navrhován s ohledem na optimalizaci tiskových podmínek, skladování filamentu v ideálním prostředí a správnou funkci multimateriálového doplňku MMU2/S.
This bachelor thesis consists of four main parts. The first part deals with 3D printing methods, and especially the FDM method, for which a box is subsequently designed. The second part mentions suitable 3D printing conditions, which can be influenced by 3D printer modifications. The third part describes the negative external influences affecting the quality and course of printing and the subsequent elimination of these influences. The fourth, main part, deals with designing an enclosure for the 3D printer Prusa i3 MK3s, which will prevent the effects of external influences and improve the print quality. The enclosure is designed to ensure optimal printing conditions, an ideal environment for the filament, and the correct function of multi-material upgrade MMU2/S.
Description
Citation
VÍCHA, D. Box pro 3D tiskárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Jaká je cena uváděných komerčních boxů? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. 2) Jaká bude přibližně cena jednotlivých navržených boxů? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: Doc. Klimeš se zeptal na formální dotaz, z jakého důvodu je použité řádkování 1,5? Dále podotkl poznámku ke zdrojům, které by měly být součástí věty. Doc. Klimeš položil otázku: „Lze kvantifikovat výhodu použití navrženého boxu?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. Doc. Klimeš směřoval další dotaz k přinesenému navíjecímu zařízení/držáku. Prof. Štětina se zeptal: „ Šlo by Vámi navržený box komerčně prodávat?“ Prof. Štětina se zeptal: „ Díky tomuto boxu tedy nehrozí tak výrazné šíření škodlivin?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. Dále vznikla diskuze k danému tématu mezi členy komise, do které se student aktivně zapojil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO