Řazení manipulací pro mořící linky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce řeší problém plánování pohybů jednoho nebo více jeřábů při přesunu produktů mezi vanami mořicí linky. Harmonogramy zpracování jednotlivých produktů ve vanách jsou vytvořeny pomocí modifikované Shifting bottleneck heuristiky, zabraňující střetu produktů ve vanách. Pro prohledávání celého prostoru řešení je použit genetický algoritmus NSGA-II. Nad optimalizační procesem je postavena webová aplikace, která umožňuje správu a prohlížení produktů, částí mořicí linky, historie úloh a konfiguračních parametrů úlohy. Aplikace u úloh menšího rozsahu dosahuje zefektivnění až 30-45 % ve srovnání s naivními harmonogramy operací namáčení. Výsledkem této práce je funkční aplikace, na jejímž základě je možné postavit optimalizační aplikaci v jazyce C++ použitelnou k řešení obdobného problému o větším rozsahu.
This work resolves the scheduling problem of multiple hoists transporting products between chemicals baths of pickling line. Harmonograms of products are calculated by modified Shifting bottleneck heuristic, which prevents product conflicts inside baths. Genetic algorithm NSGA-II is used for solution-space search. Web application built over the optimization process allows user to manage/edit products, hoists, baths, configuration parameters and optimization results. Applying proposed heuristic to smaller optimization tasks boosts production effectivity up to 30-45 % (comparing to naive harmonograms). The result of this work is application on the basis of which full-fledged C++ application might be programmed. Then it might be used for solving larger-scale problems.
Description
Citation
PLŠEK, M. Řazení manipulací pro mořící linky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Zkoušel jste program profilovat? Pokud ano, můžete jednoduše popsat v jaké části programu z pohledu dané optimalizační úlohy se nachází úzké hrdlo, resp. hrdla? Pokud ne, kde byste je očekával a proč? V práci zmiňujete několik problémů, které se používají pro dokazování, že nějaký další problém je NP-těžký. Můžete říct, který nebo které z těchto problémů byly použity pro dokázání této složitosti u problémů typu "job shop"? Jaká je definice řešení a co má splňovat výsledek? Proč jste použil právě vámi použitý algoritmus? Existují i nějaké další?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO